Slovenija
32 ogledov

Anonimno testiranje samo v Ljubljani

Zanimanje za testiranje na virus HIV je v Sloveniji še vedno nizko. (Foto:) Shut Žurnal24 main
Strategija preprečevanja in obvladovanja okužb s HIV sloni na svetovanju in ozaveščanju.

Vlada bo na seji prihodnji teden obravnavala strategijo preprečevanja in obvladovanja okužbe s HIV za obdobje 2010–2015, v kateri ni podatkov za letos. Kot smo že poročali v Žurnalu24, je v prvih devetih mesecih letos potrjenih že 37 okužb s HIV, medtem ko jih je bilo lani v vsem letu 48. V Sloveniji je z virusom HIV okužen manj kot eden na tisoč prebivalcev, kar je relativno malo v primerjavi z večino držav Evropske unije, vendar število okuženih narašča.

Zaupno in anonimno
Lani se jih je med tisoč ljudmi na HIV testiralo 15, testiranje je slabo predvsem med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, med katerimi je okužba najštevilčnejša. Medtem ko se brezplačno zaupno testiranje izvaja na vseh ravneh zdravstvenega varstva, je anonimno brezplačno testiranje možno samo v Ljubljani na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Strategija, ki so jo pripravili na ministrstvu za zdravje, novega centra anonimnega testiranja ne predvideva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.