Slovenija
18084 ogledov

Anton Olaj: Policisti so na protestih zamešali naboje

Anton Olaj MNZ Policija
Generalni direktor Policije Anton Olaj odgovarja na vprašanje članov komisije DZ, ki preiskuje sum nedopustnega političnega vmešavanja v delo Policije.

Predsednika komisije Rudija Medveda je med drugim zanimalo tudi pojasnilo generalnega direktorja Olaja glede prekomerne uporabe sile na protestih v Ljubljani 5. oktobra, ko je policija izdatno uporabljala vodni to in solzivec tudi na krajih, kjer ni bilo bilo nobenih kršitev, plinski naboji pa so leteli tudi na otroška igrišča. 

"Fantje so delali odlično, prišlo pa je do anomalij"

"Fantje so tisti dan odlično delali, v podobni situaciji bo tudi verjetno kakšna napaka. Smo dobra organizacije, te anomalije obravnavamo in bomo skušali narediti, da se take anomalije ne bi več zgodile," je odgovoril generalni direktor policije Olaj in napovedal izobraževanja in ukrepe v policiji. 

"Naboji bi morali biti označeni s fluorescentno barvo"

"Javnost tega ne vidi kot anomalijo, vidi kot grobo napako policije, za katero očitno ne bo nihče odgovarjal," je dejal Medved. Olaj pa je nato pojasnil možne razloge glede tega, zakaj so plinski naboji policistov leteli tja, kjer ni bilo protestov.

"Iz poročila o takratnem dogajanju so nakazani nekateri razlogi, zakaj je bilo tako. Tudi direktor policijske uprave Ljubljana je nakazal situacijo. Se pravi: policist je v stresu moral odreagirat, na glavi ima čelado z vezirjem, moral je izbrati pravi naboj. Prave naboje od enih in drugih ločijo neke črtice, lahko je pomotoma, ker ni dobro videl, vzel napačen naboj, ki je letel predaleč. V razmislek, ti naboji bi morali očitno pobarvani z neko fluorescentno barvo, da ne pride do pomote, tudi, če ima policist zarošen vezir." 

Glede na ugotovitve komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), so bili v dveh operativnih centrih Policije v času protesta notranji minister Aleš Hojs, njegov državni sekretar Franc Kangler, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu premierja Žan Mahnič in tudi generalni direktor Policije Anton Olaj. 

S povišanim tonom: "Ali vohunite za mano?"

Generalnega direktorja Policije Antona Olaja je precej razburilo vprašanje predsednika komisije Rudija Medveda. Ta je hotel zvedeti, zakaj je Olaj umaknil pohvalo policistiv za delo na protestih 25. junija, ko je je policija s prizorišča odstranila t. i. rumene jopiče. "Ali vohunite za mano? Dajte povedat!" je s povišanim glasom od Medveda zahteval Olaj.
Medved je Olaju pojasnil, da gre za podatke s prejšnjih zaslišanj. Olaj je nato potrdil, da drži, da je sprva pohvalil policiste, da so tistega dne opravili ogromno delo in obvladali varnostno tveganje okoli osrednje državne proslave. Naslednji dan, ko je prejel še pisno poročilo o dogajanju in odzivi javnosti na družbenih omrežjih pa je zahteval dodatna pojasnila.

protest proti PCT Nasilje na protestih Slovenija Oglasili so se policisti: Zaradi pritiskov politike zahtevajo preiskavo

Janša in Hojs nezadovoljna zaradi preganjanja rumenih jopičev

Kot je znano, sta nezadovoljstvo z delom policije, takrat izrazila predsednik vlade Janez Janša in notranji minister Aleš Hojs. Olaj je zatrdil, da navodil notranjega ministra ni dobil, da pa ga je zanimalo, zakaj so eno skupino s spomenika odstranili, druge ne in zakaj niso policisti za vse uporabljali enakih vatlov. To, ne pa ukrepanje zoper rumene jopiče, naj bi bil po besedah Olaja tudi razlog, da sta nekdanji direktor PU Ljubljana Boštjan Glavič in Nermin Isić, ki je takrat v operativnem štabu vodil varovanje neprijavljenega shoda, dobila opozorili pred odpovedjo. 

 

 

Komentarjev 19
 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 20:27 08.december 2021.

  Smo se malo hecali, bi rekel Kacin!

 • QSprm 18:43 08.december 2021.

  Psihopat in nepreklicno odstopljeni pajac sta zmagovita kombinacija korona teroristov. Kaj poreceta ta dva notoricna bebcka niti ni vazno. Kam le smo prisli, da imamo tako usedlino izrojencev na takih polozajih.

 • nenad_brigita 17:31 08.december 2021.

  Crkni ,podgana plešasta!!!!