Slovenija
762 ogledov

Znane ugotovitve nadzora ukrepanja policije 25. junija

Protest na Prešernovem trgu Facebook
Znane so ugotovitve poročila o strokovnem nadzoru nad delom PU Ljubljana v zvezi s policijskim varovanjem neprijavljenega shoda na Prešernovem trgu 25. junija, ko je Policija odstranila skupino t. i. rumenih jopičev. Generalni direktor policije Anton Olaj je povedal, da je ukaz o odstranitvi rumenih jopičev prišel od vodstva varovanja, a ukrepati bi morali proti vsem kršiteljem enako.

Generalni direktor policije Anton Olaj je danes predstavil poročilo in ugotovitve strokovnega nadzora v zvezi z ukrepanjem neprijavljenega shoda 25. junija, potem ko je policija odstranila pripadnike skupine rumenih jopičev. Dejal je, da je odstranitev rumenih jopičev ukazalo vodstvo varovanja in da policisti niso obravnavali vsaj štirih kršitev javnega reda in miru pripadnikov protestne ljudske skupščine.

Policisti so 25. junija na alternativni proslavi na Prešernovem trgu v Ljubljani pridržali 13 pripadnikov skupine rumenih jopičev. Ugotovili so, da so njihovi predstavniki "na enoten in organiziran način" pristopili na Prešernov trg, kjer je že potekal shod udeležencev t. i. protestne ljudske skupščine. Zatem, ko so rumeni jopiči razgrnili transparent, je prišlo do prerivanja med predstavniki rumenih jopičev in protestne ljudske skupščine, ki se je stopnjevalo v kršitev javnega reda in miru, je na novinarski konferenci dogajanje pojasnil Olaj.

Poziv k odstranitvi je vodstvo varovanja izdalo že prej

Zaradi namigovanj v javnosti, da je policija odločitev o odstranitvi rumenih jopičev sprejela zaradi poziva govorca ljudske skupščine, so poslušali radijsko komunikacijo vseh policistov in ugotovili, da je poziv o odstranitvi rumenih jopičev prišel s strani vodstva varovanja 16 sekund, preden je govorec "začel s ščuvanjem in pozivanjem policije k ukrepanju", je dejal Olaj.

Poleg tega pa so v nadzoru ugotovili, da policisti niso ukrepali glede še vsaj štirih pripadnikov protestne ljudske skupščine, ki so prav tako kršili javni red in mir in z njimi niso izvedli policijskih postopkov. Med drugim so "vlekli za transparent" rumenih jopičev. "Za tako razlikovanje policija nima pravne podlage," je izpostavil Olaj. Dodal je še, da so v nadzoru ugotovili, da so se nekateri policisti nahajali v neposredni bližini kršitev pripadnikov protestne ljudske skupščine, a da obstaja možnost, da v napetih varnostnih razmerah niso dejansko mogli zaznati vseh kršitev ali niso prejeli takšnega ukaza.

Protest na Prešernovem trgu Ljubljana Slovenija Izredni nadzor policije zaradi petkovih protestov

Vodja sektorja za policijska pooblastila in preventivo v službi generalnega direktorja policije Marko Podlesnik je dodal, da so bila pridržanja odrejena zakonito. Policijska uprava Ljubljana pa je svoje naloge izvedla zakonito in v skladu z načelom sorazmernosti.

Ugotovljeno pa je bilo tudi, da so bile pri izvedbi ukrepov storjene nekatere nepravilnosti v zvezi z časovno dinamiko odrejanja ukrepov takoj na kraju, v zvezi z enakostjo obravnave, v zvezi z ugotavljanjem obstoja elementov kaznivih dejanj pri vodenju prekrškovnega postopka in pri izrekanju opozoril in ukazov ter glede snemanja policijskih postopkov.

Za pregled takratnega dogajanja so nadzorniki pregledali videoposnetke policijskih kamer, videoposnetke na spletnih omrežjih, policijsko telefonsko komunikacijo in radijske zveze.

dezurni@styria-media.si

Protest na Prešernovem trgu Protest Slovenija "Slovenija ni upravičila pričakovanj in upov"
 
Komentarjev 3
  • jakec1575 12:44 09.julij 2021.

    A se bosta biser in gargamel opravicila za neutemeljene obtozbe na tviterju???

  • lada 12:29 09.julij 2021.

    komuniste pa ja ne bodo pobijal, ker so že navajen od 9. maja 1945, da kristjane brez vsake kazni lahko pobijajo in polijejo z uscano vodo zoki - spoki greznice !