Slovenija
2155 ogledov

Anže Logar: Mesto Slovenije je v EU in Natu

Anže Logar
1/7
Saša Despot
"Morda je prišel čas za tiho diplomacijo," je Anže Logar dejal o politiki do Hrvaške, ki je dobil potrebno podporo na pristojnem odboru.

Pristojni odbor je izrekel podporo kandidatu za zunanjega ministra Anžetu Logarju. Podprlo ga je 13 poslancev, sedem jih je bilo proti. 

"V Sloveniji imamo dve vseljudski odločitvi, ki determinirata zunanjepolitično udejstvovanje in ji dajeta pečat in jasno smer. Leta 2003 so državljanke in državljani slovenski politiki na referendumu podelili dve zelo jasni zavezi: mesto Slovenije je v Evropski uniji in mesto Slovenije je v zvezi Nato," je svojo predstavitev začel kandidat za zunanjega ministra Anže Logar. "Močnejših zavez Slovenija nima, pa se vseeno zdi, da vsaj pri eni dokaj sramežljivo izpolnjuje to svojo vlogo, ki ji je bila podeljena." 

Neuveljavljanje arbitražne sodbe

Spregovoril je tudi o vprašanju hrvaške oz. neuveljavljanja arbitražne sodbe glede hrvaško-slovenske meje. "Doma imamo goro problemov, 14 nerealiziranih odločb ustvnega sodišča, velik pripad tožb oz. sodb ESČP, iprimere, ki se ne končajo, ki zastarajo, imamo nerešene primere, založitev oporok, nulti uspeh na področju bančne kriminalitete," je naštel Logar in dodal: "Ko goreče zagovarjamo ukrepanje na tem področju v drugi članici EU, moramo enako goreče to uveljavljati tudi doma. Takrat bomo tudi enako verodostojni v zunanji politiki." Podobno je na področju okoljske trajnostne politike, kjer po besedah Logarja niso dovolj samo besede, ampak dejanja na domačih tleh.

Anže Logar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Moj predlog je, da vse izpostavljene zunanjepolitične prioritete izpolnjujemo tudi doma in jih ofenzivno zagovarjamo z zunanjepolitičnimi partnerji. Predlagam, da tujim državam ne žugamo preveč samozavestno, ker s tem vplivamo na lastno kredibilnost. Tuji diplomati nas spremljajo, vedo, kje smo močni in kje šibki." 

Anže Logar

Sodelovanje med zunanjim in obrambnim ministrstvom po besedah Logarja v preteklosti ni bilo optimalno, zato si bo prizadeval za njegovo izboljšanje.

"S sosedbami je treba delovati v skupno dobro"

Zavzel se je za tesno sodelovanje s Hrvaško, ob tem, da je potrebno podpreti upoštevanje odločb in razsodb ter dobrih medsosedskih odnosov. "Hrvaška je zgolj ena od sosed, s katero imamo odprta vprašanja, ki pa jih bomo prej ali slej rešili," je dejal in opozoril na druge mednarodne krize, kot je zdravstvena in migrantska. "S sosedami je treba delovati v skupno dobro."

Anže Logar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ena ključnih prioritet mandata bo po besedah predsedovanje Svetu EU. "Predsedovanje prinaša nove naloge za večino ministrov in ministric," je poudaril Logar in bil pri tem kritičen do vloge aktualnega predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle Marjana Šarca, pri pripravah na slovensko predsedovanje, ki se ga je oceni Logarja na tem področju premalo udejstvoval.

"Večji poudarek kriznemu upravljanju"

Kritičen je bil tudi do treh vsebinskih prioritet, ki jih je izbrala Slovenija - vladavina prava, trajnostni razvoj in varnost ter Zahodni Balkan, ki so po oceni Logarja preveč splošne, preveč institucionalizirane in premalo upoštevajo karakteristike Slovenije. "Ob zadnjih dogodkih, ki odpirajo nove dileme, bi morda veljalo poudariti področje kriznega upravljanja," je dejal Logar in navedel primer zaščitnih mask.

"Maske, ki so se nekoč prodajale po 0,2 evra, se danes prodajajo tudi po 20 evrov za kos. Razkužilo, ki je bilo včasih brezplačno, dosega astronomske cene," je navedel Logar. "Prihaja celo do tega, da je ponudba manjša kot povpraševanje, tisti, ki jih ponujajo, pa si lahko izbirajo, kateremu ponudniku jih bodo prodali - tistemu, ki ponuja višjo ceno. Z vidika EU s 500 milijoni duš je to popolnoma nesprejemljivo."

Anže Logar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Glede na to, da imamo komisarja, ki pokriva krizno upravljanje, bi lahko po oceni Logarja v tem smislu priredili naše prioritete, pri čemer je izpostavil tudi vprašanje digitalizacije in večje možnosti za delo od doma, kar je prav tako aktualno v sedanjem trenutku zaostrovanja razmer na področju zdravja. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • fasader56 08:06 11.marec 2020.

    Menim,da bo do sedaj najboljši,čeprav bi ga bolj rabili v pravosodju.............

  • Lavdan 16:15 10.marec 2020.

    No Anže, pa da vidimo. Besede niso nič, ker ne držijo ampak samo ustvarjajo med ljudmi nepotrebno nelagodje in nezaupanje.

  • wingspan15 15:50 10.marec 2020.

    No pa se je začelo, tiha diplomacija, kaj pa še. Razprodaja slovenske zemlje, na eni strani Hrvati, na drugi Mađari, na tretji pa Italijani. Bravo Počivalšek, bravo Pivčeva, bravo Tonin. nekega dne vam bo izigran narod zagotovo izstavil račun.