Slovenija
15 ogledov

Apple predstavil Mac Pro

Raširljivost je zaradi modularnega dizajna še vedno odlična, notranjost pa pregl Žurnal24 main
Podjetje Apple je predstavilo novo linijo računalnikov Mac Pro. Osnovna konfiguracija sestoji iz dveh štirijedrnih 2.8 GHz Xeonov (Penryn), 2 GB pomnilnika, ATI-jevega Radeona HD2600XT in 320 GB trdega diska.

Ohišje je oblikovno ostalo povečini nespremenjeno, razen dodanih razširjenih vmesnikov, tako spredaj kot zadaj. Raširljivost je zaradi modularnega dizajna še vedno odlična, notranjost pa pregledna.

Pri konfiguraciji imate kar nekaj dodatnih opcij, če začnemo pri procesorjih, ki so v osnovi vsi štirijedrni, so vam na voljo 1 x 2.8 GHz, 2 x 2.8 GHz, 2 x 3.0 GHz in 2x 3.2GHz Xeon procesorji nove generacije (1600 MHz FSB, 12 MB drugonivojskega predpomnilnika). Glavni pomnilnik je razširljiv do 32 GB (8 x 4 GB moduli).

Poleg zgoraj omenjene standardne izbire je na voljo popularni GeForce 8800GT, kot ekskluzivo oziroma najmočnejšo grafično za profesionalno rabo, pa lahko kupec izbere tudi Quadro FX 5600 z 1.5 GB lastnega pomnilnika. V primeru, da se odločite za najšibkejšo opcijo, lahko v sistem vstavite kar štiri kartice.

Opcije pri diskih so sledeče: 320 GB (standardno), 500 GB, 750 GB in 1 TB v okusih SATA ter 300 GB različica na vodilu SAS za zahtevnejše. V sistem lahko vgradite kar štiri diske, tako da je maksimalna skupna kapaciteta kar 4 TB.

Kot poročajo na Forbes.com se je ameriška vojska odločila, da bo v prihodnosti v večjem številu uporabljala računalnike Apple z operacijskim sistemom OS X. Računalniki naj bi bili bolj varni, hekerski napadi nanje pa težji.

Po ocenah ima ameriška vojska v uporabi približno 700.000 namiznih računalnikov, od tega je približno 20.000 Mac-ov. Ameriška vojska večje število Mac-ov nabavlja od avgusta 2005, ko je general in vodja vojaške informatike Steve Boutelle v govoru poudaril, da morajo biti vojaški informacijski sistemi bolj diverzificirani. Kot je namreč znano so monokulturni sistemi veliko manj odporni na napade, kar velja tudi za informacijsko tehnologijo.

Po mnenju predstavnikov ameriške vojske bo večja diverzifikacija na področju operacijskih sistemov vojski prinesla tako ugodnejše cenovne pogoje pri nabavah (zaradi povečane konkurenčnosti), kot tudi povečanje informacijske varnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.