Slovenija
28 ogledov

Aprila 0,4-odstotna inflacija

Inflacija je zaskrbljujoča. Žurnal24 main
Največ so k njej prispevale višje cene obleke in obutve, dražje sadje, pogonska goriva in počitnice.

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin aprila na mesečni ravni zvišale za 0,5 odstotka, največ pa so k njej prispevale višje cene obleke in obutve. Na letni ravni je bila inflacija 0,4-odstotna, povprečna 12-mesečna rast cen pa je bila 1,2-odstotna, je danes objavil statistični urad.

Vpliv menjave kolekcij

Aprila se je še čutil vpliv menjave kolekcij, pri čemer so višje cene obleke in obutve za 3,4 odstotka k mesečni inflaciji prispevale 0,3 odstotne točke. Dražje sadje za 11,9 odstotka je k njej prispevalo 0,2 odstotne točke, dražja pogonska goriva in počitnice v paketu pa po 0,1 odstotne točke.

Podražitev železniškega prevoza

Med aprilskimi podražitvami so izstopale še podražitve železniškega potniškega prevoza (za 5,9 odstotka), letalskega potniškega prevoza (za 4,6 odstotka) ter kulturnih in drugih storitev (prav tako za 4,6 odstotka).

Mesečno inflacijo so na drugi strani po 0,1 odstotne točke nižali cenejša zelenjava (za 3,4 odstotka) ter komunalne in druge storitve (za 1,6 odstotka), so navedli statistiki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.