Slovenija
0 ogledov

Aprila nižje plače, inflacija maja enaka

Žurnal24 main
Plače v Sloveniji so se aprila v primerjavi z marcem realno znižale. Inflacija pa je maja znašala enako kot aprila in bila s 6,2 odstotka najvišja v območju evra.

V Sloveniji je aprila neto plača na zaposleno osebo v podjetjih in drugih organizacijah v povprečju znašala 879,19 evra. Povprečna neto plača je bila tako aprila za 0,1 odstotka višja kot marca in za 8,8 odstotka višja kot aprila lani. Povprečna bruto plača na zaposleno osebo v Sloveniji je aprila dosegla 1354,42 evra, kar je 0,1 odstotka več kot mesec prej in 9,5 odstotka več kot pred enim letom.

Realno plače nižje

Če upoštevamo rast cen življenjskih potrebščin, pa ugotovimo, da so se povprečne plače realno znižale. Povprečne mesečne bruto in neto plače za april so se tako v primerjavi z marcem realno znižale za 0,7 odstotka. Na letni ravni so se bruto plače realno zvišale za 2,8 odstotka, neto pa za 2,2 odstotka.

Letna stopnja inflacije v območju evra maja 3,7-odstotna
Letna stopnja inflacije v območju evra je maja znašala 3,7 odstotka, kar je za 0,4 odstotne točke več kot aprila, ko je inflacija na letni ravni znašala 3,3 odstotka. V Sloveniji je maja inflacija na letni ravni znašala 6,2 odstotka, kar je enako kot aprila, in bila s tem najvišja v območju evra.

V celotni EU je bila stopnja inflacije na letni ravni maja še višja, in sicer 3,9-odstotna, kar je za 0,3 odstotne točke več od aprila. V enakem obdobju lani je letna stopnja inflacije znašala 1,9 odstotka v območju evra in 2,1 odstotka v celotni EU. Najnižje stopnje inflacije na letni ravni so maja zabeležile Nizozemska, Portugalska in Nemčija, najvišje pa Latvija, Bolgarija in Litva.

Evropski statistični urad Eurostat je še sporočil, da je k porastu inflacije v maju najbolj prispevala hrana (+6,4 odstotka), sledi pa zvišanje cen v transportu (+5,9 odstotka) in stanarin (5,7 odstotka). Najmanj pa so se cene maja zvišale v komunikacijskem sektorju (-1,7 odstotka), v zabavno-kulturnem sektorju (+0,1 odstotka) in za oblačila (+0,7 odstotka).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.