Slovenija
93 ogledov

Arbitaža: Tako se odziva Slovenija

Piran Saša Despot
Slovenski politični vrh še molči, prebivalci se že odzivajo. Joško Joras je na primer dejal, da ga je odločitev zelo pretresla. Po uradnih odzivih bodo na vrsti politične interpretacije.

Arbitražno sodišče v Haagu je po štirih letih delovanja danes izdalo končno razsodbo glede kopenske in morske meje med Slovenijo in Hrvaško. Slovenija je sodbo v pisni obliki sprejela že okoli devete ure dopoldne, a predstavniki našega političnega vrha o njej še molčijo. Medtem potekajo številni sestanki, vlada je imela sejo, že med branjem razsodbe se je v državnem zboru za zaprtimi vrati sestal odbor za zunanjo politiko, ki še traja.

Sicer pa smo pred parlamentom srečali predstavnike stranke SMC-ja, ministra Borisa Koprivnikarja, ki se je že odpravil na teren, da prebivalcem pojasni razsodbo sodišča.

V zaselku Mirišče pri Hotizi so tako zelo zadovoljni, pravijo, da imajo po tolikih letih negotovosti spet svojo državo. Kot so razumeli razlago arbitrov, bo meja tekla jugozahodno od zaselka, kar pomeni, da pripadajo Sloveniji: "Kar se tiče Mirišča, lahko rečem, da smo zadovoljni, da je to pomembno za ljudi, ki tu živijo, kar se pa tiče meje na tem območju, pa razumemo, da je zelo zelo neugodna, vprašanje je, če ni tu šlo za kupčijo, za kakšen drugi del meje med Slovenijo in Hrvaško," je povedal po razglasitvi odločitve arbitražnega sodišča.

Jorasa odločitev zelo pretresla!

Joras je znova začel gladovno stavkati. (Foto: Barbara Milavec) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Odločitev arbitražnega sodišča je Joška Jorasa, ki si že leta prizadeva, da bi Slovenija pri razmejitvi s Hrvaško dobila sporna ozemlja na levem bregu Dragonje, globoko pretresla. A upanje umre zadnje, je danes po objavi sodbe arbitražnega sodišča, po kateri je ostal na Hrvaškem, dejal za STA na svojem domu z naslovom Sečovlje.

"Še danes sem v Sloveniji, vprašanje pa je, kaj bodo naredili politiki," je dejal Joras. Ali bodo v mirnodobnem obdobju z lahkoto prepustili 113 hektarjev zemljišč in ljudi, ki živijo na tem območju, tuji državi, se je vprašal.

Kot je dejal, njegova hiša še ni na hrvaškem ozemlju, zdaj mora najprej odločitev arbitražnega sodišča potrditi državni zbor. "Če bo prišlo do implementacije, me bodo izbrisali," je dejal Joras.

Če se bo ponovila zgodba s sporazumom Drnovšek-Račan, Joras meni, da še vedno lahko pride do sprememb. Kot je še povedal, o tem, da bi se morda preselil, še ni razmišljal.

Slovenski mediji so sicer še poročali, da je Joško Joras, ko je izvedel za odločitev sodišča, odšel iz sobe, kjer je spremljal sodbo.

Trdinov vrh na Hrvaškem, v Šentjerneju nezadovoljni

Župan Občine Šentjernej Radko Luzar je glede na prve podatke o razsodbi arbitražnega sodišča o meji na območju Trdinovega vrha povedal, da niso zadovoljni:

"Da je komunikacijski stolp na naši strani, vojašnica pa na hrvaški, je bilo pričakovano, ampak vmes je še Trdinov vrh, še en stolp in ta je sporen. Ta bi moral biti pravzaprav slovenski," je STA dejal župan Luzar, ki je dodal, da so ga danes že klicali  nezadovoljni občani, ki so po njegovih besedah zelo ponosni na Trdinov vrh. Trdinov vrh ali po hrvaško Sveta Gera je sicer s 1178 metri nadmorske višine ena najvišjih vzpetin v Gorjancih.

Evropski poslanci o arbitraži

Evropski poslanec Franc Bogovič je sporočil, da pozdravlja današnjo odločitev. "Sodba Sloveniji zagotavlja vitalni stik z odprtim morjem prek koridorja, pa vendar ji po drugi strani jemlje del ozemlja na kopnem in slovenske državljane na teh območjih postavlja v hrvaško državo," sodbo ocenjuje Bogovič, ki opozarja, da morata obe državi ravnati pametno in za te prebivalce najti rešitve, ki bodo v največjo korist teh ljudi:

"Dejstvo je, da za nas v SLS vsebina tega arbitražnega sporazuma nikakor ni bila optimalna, da smo zahtevali ambicioznejšo dikcijo v njem v luči slovenskih nacionalnih interesov in glede na zgodovinske in pravne dokaze, in smo sporazumu nasprotovali tudi na referendumu. A ne glede na to, spoštujemo podpisane dokumente in dane zaveze, tudi razsodbo arbitražnega sodišča, ki nam je zagotovila stik z odprtim morjem, in ki je zavezujoča za obe državi, tako Slovenijo kot Hrvaško," pravi Bogovič, ki tudi pričakuje, da bo Hrvaška vendarle ravnala v evropskem duhu spoštovanja pravnega reda, prijateljskih med državnih odnosov in evropskih vrednot in v skladu s sporazumom, ki je bil tudi podlaga za Hrvaški vstop v EU.

Lahko bi dobili več

Razsodbo je pokomentirala tudi evropska poslanka Romana Tomc (SDS). "Lahko bi dobili več, če bi bili v preteklosti bolj modri. Odločitev arbitražnega sodišča je slišati enostavna in jasna, vendar bo z njeno uveljavitvijo, če bo do nje sploh kdaj prišlo, še veliko težav. Zadovoljen ni nihče. Ne glede na to, kako si posamezna stran razlaga odločitev, ostaja dejstvo, da bomo s Hrvaško vedno sosedje. Za dobre medsosedske odnose je pomembno, da imamo medsebojna vprašanja rešena. Očitno je to naloga, ki bo počakala na prave državnike," je prepričana Tomčeva. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.