Slovenija
30 ogledov

Arbitražni sporazum začel veljati

Na enem od srečanj. (Foto: Pixsell) Žurnal24 main
Danes je le napočil "lep dan", kot ga je opisal premier Pahor. V veljavo je namreč stopil arbitražni sporazum. Slovenski veleposlanik v zagrebu se je ob priložnosti srečal s hrvaškim zunanjim ministrom.

Arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško je z današnjim dnem postal pravno zavezujoč za obe državi. Vprašanje meje bo tako reševalo arbitražno sodišče. Nadaljnji časovni potek dogodkov je odvisen od odločitev Hrvaške, ki mora z EU skleniti še pristopno pogodbo. Do tega naj bi prišlo v drugi polovici leta 2011, po tem pa bosta državi določili arbitre in pripravili memorandum.

Tukaj preberite, kakšno je mnenje opozicije in na kaj opozarjajo.

Premier Borut Pahor je pred dnevi poudaril, da so bila pogajanja s Hrvaško od prvega dne dalje vodena "v dobri veri in neverjetno veliki količini človeškega zaupanja", današnjega ponedeljka pa se je razveselil z naslednjimi besedami: "To bo lep dan."

Povedal je še, da na slovenskem zunanjem ministrstvu že od 1. septembra deluje ekipa za pripravo dokumentacije. O sestavi ekipe ni želel govoriti.

Ljudem v prid dobri odnosi
Sicer pa sta se danes na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu srečala hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković in slovenski veleposlanik Vojko Volk. »Slovenija in Hrvaška sta sklenitvijo Arbitražnega sporazuma, ki je stopil v veljavo danes, začrtala novo smer v medsebojnih odnosih, katera odpira številne nove priložnosti, zlasti na področju gospodarskega sodelovanja,« je dejal Volk in čestital ministru Jandrokoviću za dosežen uspeh pri reševanju mejnega vprašanja. Sogovornika sta se strinjala, da so bili prav odnosi med ljudmi z obeh strani meje vseskozi tista gonilna sila, ki je obe državi vodila h kompromisu.

Volk je ob priložnosti izpostavil velik interes, ki ga ima slovensko gospodarstvo za investicije oziroma skupne projekte na Hrvaškem, kot sta širitev turističnih zmogljivosti na območju Tuhlja ter proizvodnja kalcita v Gospiću.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.