Slovenija
61883 ogledov

Arso napoveduje: "Začelo se bo že danes ponoči"

vreme nevihta neurje oblaki dež Profimedia
Pred nami je vremensko razgibano dogajanje, katerega skupni imenovalec bo dež.

"Začelo se bo že danes ponoči, ko bo iznad zahodnega Sredozemlja čez Italijo do nas prišla slabo izražena višinska dolina s hladnim zrakom," napovedujejo na agenciji za okolje. "Zaradi toplega morja in zračne mase bo to dovolj, da se bo zrak, nasičen z vlago, labiliziral in ob stiku s hribovitim svetom vzhodne Jadranske obale bodo nastajale nevihte in dež. Pogoji bodo tudi za nastanek stacionarnih pasov močnejših padavin, tako da bo lahko krajevno dežja kar precej."

Pričakujejo, da bodo padavine poleg zahodne Slovenije dosegle tudi osrednjo in južno oz. jugovzhodno Slovenijo. Proti severovzhodu države so možne le občasne in količinsko manjše padavine.

"Jutri zjutraj bo ta proces oslabel in čez dan bo občasno deževalo predvsem v zahodni Sloveniji, to bodo orografske padavine zaradi jugozahodnika, a ker bo ozračje nestabilno, se bodo prožile tudi plohe, redkeje nevihte. Občasno bodo plohe dosegle tudi osrednji del Slovenije. Pihal bo južni ali jugozahodni veter, ob morju jugo," pravijo o vremenskem dogajanju v četrtek. 

V petek se bo nadaljevalo podobno vreme. Od zahoda se bo približevala hladna fronta. Padavin bo morda celo nekoliko manj kot v četrtek, večinoma bodo v zahodni Sloveniji. "Pozno popoldne ali zvečer se bodo padavine od severozahoda krepile in v noči na soboto z vremensko fronto zajele vso Slovenijo."

Od noči na četrtek do petka zvečer bo težišče padavin nad zahodno polovico Slovenije. 

Ker bo nad severnim Sredozemljem nastal žep nizkega zračnega tlaka in se bo višinska dolina odcepila nad Italijo, lahko pričakujemo upočasnjeno pomikanje vremenskih sistemov. "Odcepljeno višinsko jedro se bo vrtelo nad srednjo Italijo in Tirenskim morjem. Nad našimi kraji se bo višinski veter obračal iz južne v jugovzhodno smer in zaustavil napredovanje vremenske fronte proti vzhodu. Tako se bo nad nami zadržalo oblačno in deževno vreme vse do ponedeljka zjutraj," napovedujejo na agenciji za okolje. "Dež bo v nedeljo popoldne slabel, a bo k nam od jugovzhoda občasno še prineslo kakšno mokro pošiljko. V ponedeljek se bo odcepljeno višinsko jedro končno umaknilo dovolj daleč proti jugu, da večinoma ne bo več vplivalo na vreme pri nas."

Kot kažejo trenutni podatki, bo od ponedeljka dalje sledilo daljše obdobje suhega in razmeroma toplega vremena. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.