Slovenija
4601 ogledov

Novo opozorilo Arsa

Megla v gozdu Profimedia
Po celotni državi je razglašena požarna ogroženost.

Danes in jutri bo sončno, več oblačnosti se bo občasno pojavljalo na jugozahodu. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo dosegle 10 do 16 °C, napovedujejo meteorologi na ARSO.

Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več v zahodnih krajih. Jugozahodni veter se bo še nekoliko okrepil. Jutranje temperature bodo od -5 do 1, ob morju okoli 4, najvišje dnevne od 10 do 15 °C.

Večja nevarnost požara 

Kljub temu lahko ostajajo vremenske razmere po krajih v Sloveniji neugodne. Za celotno državo je razglašena nevarnost požara.

Uprava za zaščito in reševanje je namreč z današnjim dnem po vsej državi - izjema so območja s snežno odejo - razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Od danes je tako poleg požiganja in odmetavanja gorečih ter drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi izvajanje aktivnosti, ki predstavljajo požarno nevarnost.

 | Avtor: ARSO ARSO
To pomeni, da je potrebna večja previdnost, saj lahko zaradi daljšega obdobja brez padavin že vžigalica povzroči požar. V gozdu je širjenje požara srednje hitro, na odprtem prostoru kar hitro.

Zaradi suhe zime prihaja po vsej državi do številnih manjših požarov trave, grmičevja in podrasti v gozdu, prihaja tudi do prvih večjih požarov. Napovedani možni vremenski pojavi niso neobičajni, vendar bodite pozorni, če načrtujete dejavnosti, ki so odvisne od vremenskih razmer, še opozarjajo na ARSO.

Padavin sicer po napovedih vremenoslovcev ni pričakovati vsaj do konca naslednjega tedna, tako da se bo suša ob prehodu v koledarsko pomlad še stopnjevala. Obenem za prihodnji vikend kaže na vnovično ohladitev.

Pomlad Vreme Slovenija Srednjeročna napoved: Kdaj bo topleje?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 09:11 14.marec 2022.

    Prosim za podatek; KDO NADZIRA GOZDOVE ? Po gozdovih se podijo krosisti, kolesarji , begunci ... kdo jih nadzira ?