Slovenija
18325 ogledov

Novo opozorilo Arsa

Vročinski val Profimedia
Kakšno vreme nas čaka?

"UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah doseže vrednost okoli 9, v gorah pa med 10 in 10,5," opozarja Agencija za okolje na Facebookovi spletni strani. 

Razlagajo, da UV indeks selimo na pet kategorij, glede na tveganje za poškodbe kože za povprečne ljudi pri nezaščitenem izpostavljanju soncu. Izpostavljenost bo danes in v dneh, ki prihajajo ustrezala četrti kategoriji, kar pomeni veliko, a ne ekstremno izpostavljenost UV žarkom. Ekstremna izpostavljenost bi bila pri indeksu več kot 11. 

Nevarnost za poškodbe sredi dneva je zelo velika

"Ob veliki in ekstremni izpostavljenosti se nezaščiteno izpostavljanje soncu odsvetuje, saj je nevarnost za poškodbe kože sredi dneva zelo velika - normalno občutljiva nezaščitena koža lahko pordi že v 40 minutah ali prej kot v pol ure, občutljiva koža pa v 20 minutah ali celo prej kot v 15 minutah," razlagajo pri Arsu.

UV indeks je mera za moč sonca oziroma ultravijoličnega sončnega sevanja, torej tistega dela sončevega sevanja, ki povzroči porjavelost kože ter lahko ob predolgi nezaščiteni izpostavljenosti soncu vodi k opeklinam.

"Vrednost indeksa predstavlja velikost učinka tega sevanja na človeško kožo, pri čemer je pri sami definiciji upoštevana povprečna občutljivost bele kože, vrednost indeksa pa upošteva predvideno najvišje sevanje sredi dneva," pojasnjujejo pri Arsu.

V gorah za 15 odstotkov višji UV indeks

Opozarjajo še, da vrednost UV indeksa z višino narašča, in sicer na nadmorski višini 2000 metrov je okoli 15 odstotkov višja kot ob morju.

Sončno in vroče bo

Agencija za okolje za danes napoveduje pretežno jasno vreme, pihati bo začel jugovzhodni veter. "Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 37 stopinj Celzija," pišejo pri Arsu.

Jutri bo sončno. Popoldne in zvečer je na severu možna kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta. Še bo pihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 21, v alpskih dolinah okoli 11, najvišje dnevne od 26 do 33 stopinj Celzija.

OPOZORILO

Do vključno srede bo v popoldanskem času po nižinah velika toplotna obremenitev.

V noči na četrtek bodo zlasti v severni Sloveniji krajevne nevihte, prehodno bo zapihal severni veter, na Primorskem šibka burja. V četrtek in petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Nastajale bodo plohe in nevihte, ki bodo pogostejše sredi dneva in popoldne. Vročina bo popustila.

"Nad Balkanom in Sredozemljem je območje enakomernega zračnega tlaka, nad delom zahodne in srednje Evrope pa šibko ciklonsko območje," razlagajo pri Arsu. "Z jugozahodnimi vetrovi k nam doteka suh in zelo topel zrak."

 

Od 2. do 7. julija

V začetku obdobja bo na vreme pri nas vplivala višinska motnja nad srednjo Evropo, k nam bo dotekal nekoliko hladnejši in bolj vlažen zrak. Ob koncu tedna se bo vreme prehodno nekoliko ustalilo, v začetku prihodnjega tedna pa bodo predvidoma pod vplivom že nove višinske motenje.

 | Avtor:

V petek kaže na spremenljivo vreme z občasnimi plohami. V soboto bo več sončnega vremena, verjetnost za padavine bo majhna, od nedelje naprej pa se bo predvidoma znova povečala. Popoldanske temperature bodo večinoma med 25 in 30 °C.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.