Slovenija
4673 ogledov

Arso: Pred nami intenzivni vremenski procesi

Nevihtni oblaki. Shutterstock
Ciklon, dež, veter, plima ...

Oblačno popoldne, od juga bo začelo deževati. Tudi jutri bo oblačno, deževno in vetrovno. Meja sneženja se bo popoldne na severozahodu spustila na okoli 900 m nadmorske višine. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, ob morju 13, najvišje dnevne od 6 do 9, v alpskih dolinah malo nad 0, ob morju do 15 stopinj Celzija.

Arso je za naslednje dneve napovedal intenzivne vremenske procese, ki bodo vplivali na vreme nad severnim Sredozemljem. Nad Italijo, Jadranom in zahodnim Balkanom se bo krepil južni do jugovzhodni veter.

Zaradi toplega morja in ciklonske dinamike se bo povečala labilnost zračne mase. Kjer bo ta proces trčil še ob orografske ovire, se bodo padavine še dodatno okrepile, pojasnjujejo. Ciklon bo v sredo čez območje severnega Jadrana in Slovenije potoval nad srednjo Evropo.

Intenzivno tudi pri nas

Nad zahodnim Sredozemljem je včeraj nastal ciklon, ki se je danes gibal proti jugu nad obale Tunizije in Alžirije, nadaljujejo pri Arsu. Najintenzivnejše vremensko dogajanje bo zelo verjetno nad Italijo in Jadranom ter na skrajnem zahodu Slovenije, napovedujejo. Tam se bo že danes od juga postopno krepil dež. Nastajale bodo nevihte, krepil se bo tudi južni veter.

Največ padavin bo predvidoma nekoliko zahodneje od nas v Karnijskih Alpah in Dolomitih, v zahodnih Julijskih Alpah ter v krajih ob meji z Italijo pri nas, tudi v Slovenski Istri. Tam bodo zaradi nevihtne aktivnosti možni krajevni nalivi. V visokogorju Julijskih Alp bo ponovno zapadlo precej snega. Ker bo zrak k nam pritekal z močnim južnim vetrom iznad severne Afrike, bo v padavinah puščavski pesek.

Močan veter

Pri nas bo zaradi lege ciklona na Primorskem jutri najprej začela pihati burja, napovedujejo vremenoslovci, ki bo dosegala hitrost okoli 100 km/h (to bo značilen primer »črne burje«, ki Primorski »prinaša« tudi dež), jutri proti večeru in v noči na sredo pa se bo burja tudi vzdolž Istre in naše obale obrnila v, za naše razmere, močan jugo. Zelo vetrovno bo tudi v nekoliko višjih legah, tam nad 1000 m nad morjem.

Ker bo jugo sovpadal s polno luno in s tem že tako povišano astronomsko plimo, bo plima še višja kot sicer. Na Arsu pričakujejo, da bo morje poplavilo nižje dele obale, še huje bo na obali severne Italije (Gradež, Benetke …).

Sneg Kaj nas čaka? Slovenija Srednjeročna vremenska napoved: Zimski scenarij na koncu meseca?!

Kaj sledi? Napoevd od 15. do 20. novembra

Nad zahodno Evropo in zahodno polovico Sredozemlja bo ciklonsko območje. V višinah bodo nad nami prevladovali vetrovi južnih smeri, napovedujejo na Arsu.

Dodajajo, da bo prevladovalo oblačno vreme s pogostimi in občasno predvsem na zahodu tudi obilnimi padavinami. Najvišje dnevne temperature bodo po nižinah okoli 10 stopinj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.