Slovenija
83670 ogledov

Arso prižgal oranžni alarm, v teh krajih bo najhuje

strela Berlin Reuters
Agencija za okolje je razglasila oranžni alarm zaradi nevarnosti neurij.

"Danes v večernem času predvsem na severovzhodu Slovenije pričakujemo razvoj krajevnih neurij z udari strel, nalivi, točo in močnimi sunki vetra," sporoča Agencija RS za okolje. Opozorilo velja med 18. in 23. uro. Ponekod se nevihte nadaljujejo v noč. 

neurja nevihte alarm | Avtor: Arso Arso

Oranžni alarm pomeni, da so lokalno možni močnejši nalivi s točo, močnejši piš vetra in udari strel. Toča lahko poškoduje posevke. Ob hudourniških vodotokih so možne poplave. Udari strel lahko zanetijo požare.

Arso v primeru razglasitve oranžnega alarma prebivalcem svetuje, da počakajo na varnem mestu v zgradbi, če se znajdejo v času nevihte ali neurja na prostem, poiščejo zavetje v zgradbah ali v vozilu. Med nevihto se ne zadržujte pod drevesi ali daljnovodi, udar strele je smrtno nevaren! Ne zadržujte se v bližini hudourniških vodotokov. Ne parkirajte pod drevesi.

Največja nevarnost za neurja v severovzhodu Slovenije

V popoldanskih urah bo po krajih Slovenije oblačnosti postopno več. Popoldan in zvečer bodo v Avstriji in severovzhodni Sloveniji nastajale pogoste padavine, večinoma nevihte. Krajevno so možna močnejša neurja s silovitimi, lahko tudi dolgotrajnejšimi nalivi, sunki nevihtnega piša in točo. Največja verjetnost za nastanek neurij bo na območju Podravja, Slovenskih Goric, Pomurja in Goričkega, napovedujejo meteorologi portala Neurje.si.

Ob močnih nalivih bodo lahko hitro in močno narasli hudourniški vodotoki in ob tem poplavili izpostavljene objekte. Ob bolje razvitih nevihtnih celicah bo možna tudi toča in močnejši sunki nevihtnega piša. 

Nevihte se bodo v severovzhodni Sloveniji lahko nadaljevale tudi v noč na četrtek, drugod po državi pa večjih posebnosti ni pričakovati. Več o prognozi neviht lahko preberete tukaj.

Karta neviht, neurje.si | Avtor: Neurje.si Neurje.si

Nevihte možne tudi v prihodnjih dneh

Jutri bo dopoldne dokaj sončno, sredi dneva in popoldne pa bo spremenljivo oblačno. Nevihte se bodo pojavljale v notranjosti države, napoveduje Arso. Najvišje dnevne temperature se bodo jutri gibale med 25 in 28 °C, na Goriškem in ob morju do 32 °C. 

V petek in soboto bo večinoma sončno, verjetnost za nastanek krajevnih neviht bo manjša. 

V zadnjem obdobju so nevihte predvsem v vzhodni polovici države pogoste. V torek je bilo najhuje na Dolenjskem in v Beli krajini.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 3
  • Avatar pantani
    pantani 11:42 22.junij 2022.

    Prav smešite se že s temi zgrešenimi napovedmi!!!

  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 11:08 22.junij 2022.

    Aia danes bo še kak članek o sončnih elektrarnah, in kater 5 let star avto se najbolj splača kupit :)

  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 11:06 22.junij 2022.

    Z vsem spoštovanjem do Vašega dela, kot kateregakoli drugega...ampak vseeno si bom drznil, kaj bi vi novinarji in vremenoslovci brez napovedovanja slabega vremena imeli še od službe ;)