Slovenija
78836 ogledov

Arso razglasil oranžni alarm za celotno državo

Vreme: Arso razglasil oranžni alarm za celotno državo Profimedia
Agencija za okolje je za celotno državo razglasila oranžni vremenski alarm zaradi nevarnosti neviht.

"Danes pozno popoldne in zvečer so možne močnejše nevihte z nalivi, močnejšimi sunki vetra in točo," se glasi opozorilo. Oranžni alarm je v veljavi od 15. ure do polnoči.

Oranžni alarm zaradi neviht pomeni, da so možne močnejše krajevne nevihte, lokalno močnejši nalivi s točo, močnejši piš vetra in udari strel.

 | Avtor: Arso Arso

"Popoldan bodo na jugu Avstrije ter na Koroškem in Štajerskem nastale nevihte, ki se bodo pomikale v smeri Hrvaške, proti jugovzhodu. Nastanejo lahko krajevna neurja z močnimi nalivi, silovitim nevihtnim pišem in točo, ki bo lahko ob bolje razvitih nevihtnih celicah lokalno tudi debelejša. Največja verjetnost za nastanek močnih neurij bo na območjih Koroške, Savinjske, Podravske, Zasavske in Posavske regije," napovedujejo na strani neurje.si. 

"Pozno popoldan se bodo nevihte, ki bodo nastajale v Italiji, pomikale proti zahodni Sloveniji. Zvečer in v prvem delu noči na sredo bodo v večjem delu Slovenije prisotne nevihte, ki se bodo združevale v nevihtne sisteme in se pomikale v smeri Hrvaške. Vmes bodo še možne močnejše nevihte z nalivi, nevihtnim pišem in točo. Ob močnejših nevihtah bodo lokalno danes popoldan, zvečer in ponoči prisotni močni nalivi zaradi katerih lahko hitro narastejo izpostavljeni hudourniški vodotoki. V popoldanskem času bo ob močneje razvitih nevihtnih celicah lokalno možna debelejša toča, ki lahko preseže debelino 5 cm v premeru. Ob močnem nevihtnem pišu je lokalno možen vetrolom," še opozarjajo na stran neurje.si

Poplave, strele, parkiranje ...

"Toča lahko poškoduje posevke. Ob hudourniških vodotokih so možne poplave. Udari strel lahko zanetijo požare. Počakajte na varnem mestu v zgradbi, na prostem poiščite zavetje v zgradbah ali v vozilu. Med nevihto se ne zadržujte pod drevesi ali daljnovodi, udar strele je smrtno nevaren! Ne zadržujte se v bližini hudourniških vodotokov. Ne parkirajte pod drevesi," na svoji spletni stran svetuje agencija za okolje.

Radarsko sliko padavin lahko spremljate tukaj. 

Oranžni alarm pomeni, da so vremenske razmere lahko nevarne in da gre za možne meteorološke pojave, ki so neobičajni oziroma se pojavljajo manj pogosto.

"Gmotna škoda in žrtve so možne. Bodite zelo pozorni in se redno seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami. Zavedajte se tveganj, ki se jim morda ne boste mogli izogniti. Upoštevajte uradno izdana priporočila," opozarjajo na agenciji za okolje.

Jutri in v četrtek še nevihte, v petek malo verjetne

Danes bo na zahodu precej jasno, drugod bo prehodno nekaj več oblačnosti. Popoldne in zvečer bodo nastale nevihte, lahko tudi kakšna močnejša. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 33 °C, napovedujejo vremenoslovci agencije za okolje.

"Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Popoldne in zvečer bodo nastale krajevne nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč na četrtek. Najverjetnejše bodo v severnih krajih. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20, najvišje dnevne od 27 do 32 °C," se glasi vremenska napoved za jutri.

V četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem sredi dneva in popoldne bo nastalo nekaj neviht. V petek bo sončno, nevihte bodo malo verjetne.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.