Slovenija
23 ogledov

ATVP nad banke zaradi zaseženih delnic

Odločbe je izdala Agencija za trg vrednostnih papirjev, ki jo vodi Damjan Žugelj Žurnal24 main
Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) banke sumi, da so pri zasegu delnic Pivovarne Laško in Mercatorja Infond Holdingu delovale usklajeno.

Sedem domačih in ena tuja banka je lani avgusta zaradi neporavnavanja obveznosti Infond Holdingu zaseglo 51 odstotkov delnic Pivovarne Laško in 24,4 odstotka delnic Mercatorja. Banke so deleže v obeh družbah zasegle v dobrih dveh tednih lanskega avgusta, pri čemer so jih nekatere skoraj hkrati prenesle na podjetja v njihovi lasti. To zadnje je tudi dodatno obremenilno dejstvo v ugotavljanju morebitnega usklajenega delovanja.

ATVP je uvedbo postopka že potrdil, da so banke delovale usklajeno, pa je prepričan tudi stečajni upravitelj Infond Holdinga Marko Zaman, ki je že napovedal, da bo zahteval vračilo zaseženih delnic, piše Dnevnik.

Zaman naj bi usklajenega delovanja ovadil vseh osem bank, ki so sodelovale pri zasegu delnic. Usklajenost med bankami naj bi dokazovalo tudi dejstvo, da so se NLB, NKBM in Abanka dogovorile o višini dividend, ki naj bi jih izplačal Mercator ter glasovanje bank na lanski skupščini Pivovarne Laško.

Bo Infond dobil delnice nazaj?
Če bo bankam dokazano usklajeno delovanje, bo to dobro premešalo lastniške karte v Mercatorju in Pivovarni Laško. Banke bi tako morale zasežene deleže bodisi prodati, objaviti prevzemno ponudbo ali pa jih vrniti Infond Holdingu, ki bi lahko poplačal upnike, ki so predvsem družbe iz kroga Pivovarne Laško. Zadnji scenarij je sicer manj verjeten.

Banke pa čaka še postopek z varuhom konkurence Janijem Soršakom, ki mu morajo v dveh mesecih priglasiti lastniške deleže v Laškem. To morajo po Soršakovih besedah storiti v letu dni po zasegu delnice, drugače jih čaka visoka globa, še piše Dnevnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.