Slovenija
24 ogledov

AUKN predlaga posebno revizijo poslov NKBM

NKBM je provizije vrnila 29. oktobra. (Foto: Nace Novak) Žurnal24 main
AUKN predlaga zamenjavo dveh nadzornikov - predsednika Danila Topleka in članice Alenke Bratušek - in posebno revizijo vodenja posameznih poslov v zadnjih petih letih.

Kot so danes sporočili iz Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN), odpoklic Topleka in Bratuškove predlagajo zaradi potencialnih konfliktov interesov.

Pri Bratuškovi lahko nastane potencialni konflikt interesa zato, ker je zaposlena na ministrstvu za finance, ki je postavljavec pravno-ekonomskega okvira, v katerem banka posluje, pri Topleku pa zato, ker je v poslovnem odnosu z NKBM kot lastnik oz. solastnik družb, ki poslovno sodelujejo z NKBM kot njeni komitenti.

Za prihodnje štiriletno mandatno obdobje, ki bi se začelo 23. julija, tako agencija v nadzorni svet namesto Topleka in Bratuškove predlaga Davorina Kračuna in Vido Lebar.

Tudi posebna revizija

Agencija skupščini NKBM predlaga tudi imenovanje posebnega revizorja zaradi preveritve vodenja posameznih poslov družbe v obdobju zadnjih petih let. Za tak predlog so se odločili zato, ker lahko obstajajo okoliščine, da je pri sklepanju določenih poslov skupine NKBM prišlo do negospodarnih ravnanj, ki naj bi povzročila oškodovanje družbe.

Agencija v predlogu sklepa za imenovanje posebnega revizorja navaja tudi seznam konkretnih poslov, ki naj bi bili predmet revizije. Med drugim predlaga revizijo poslov, povezanih z letos izvedeno dokapitalizacijo banke, revizijo vseh poslov med skupino NKBM ter člani nadzornega sveta in z njimi povezanimi osebami ter revizijo vseh poslov v zvezi s srbsko Credy banko, pa tudi revizijo posojilne dejavnosti NKBM v smislu zavarovanja, kakovosti posojil in nadzora pri njihovem odobravanju.

Agencija zahteva posebno revizijo vodenja poslov v obdobju zadnjih petih let zato, ker, kot pojasnjujejo, obstajajo okoliščine, iz katerih je mogoče sklepati, da je pri dokapitalizaciji NKBM prišlo do določitve prodajne cene delnice, ki je bistveno odstopala od nekaterih cenitev.

Prav tako po navedbah agencije obstaja sum, da je pri sklepanju določenih poslov skupine prišlo do negospodarnih ravnanj, ki naj bi povzročila oškodovanje družbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.