Slovenija
21 ogledov

Avstrijce že skrbi naš morebitni bankrot

Evro Shutterstock
Avstrija bi bila v primeru slovenskega bankrota ogrožena, a bi ji EU in MDS lahko hitro pomagala, za avstrijski Die Presse ugotavljajo analitiki.

Avstrija je s Slovenijo gospodarsko zelo povezana, ugotavlja dunajski Die Presse. V današnji številki so namreč nadaljevali zgodbo od včeraj, ko so navedli besede premierja Janeza Janšo, češ da Sloveniji že oktobra grozi nelikvidnost.

"Avstrija je tam z naskokom največji investitor – s 5,7 milijarde evrov predstavljamo slabih 50 odstotkov tujih investicij," je za časopis izjavil Christian Miller, svetovalec za zunanjo trgovino ministrstva za trgovino (WKÖ), ki sicer dvomi v to, da bi celotna Slovenija naenkrat postala plačilno nezmožna. Po njegovem mnenju bo Slovenija sicer zaprosila za evropsko pomoč. To je danes sicer povedal tudi ekonomist Egon Zakrajšek.

Slovenske finančne institucije predstavljajo največjo težavo – po grobih ocenah potrebujejo med 2 in 5 milijard evrov. To je za Slovenijo veliko, za EU pa drobiž, piše časopis.

"Avstrija je očitno ogrožena"

Tudi William Jackson z londonskega podjetja za analize Capital Economics meni, da državni stečaj Slovenije najbolj ogroža Avstrijo. "Če se uresniči najbolj črn scenarij, je Avstrija najbolj ogrožena, ker je njen bančni sistem v Sloveniji najbolj izpostavljen." Tveganja so sicer, pravi, obvladljiva, saj je Slovenija majhno gospodarstvo. "Mednarodni denarni sklad (MDS) in EU bi državi lahko hitro pomagala," pravi. Pri 35-milijardnem BDP-ju bi zadostovalo že 5 milijard evrov.

Grozi množična odprodaja slovenskih obveznic

Vlada je sicer že sprejela ukrepe za konsolidacijo proračuna, a kljub trudu "ni več le od nje odvisno, ali bodo lahko shajali brez pomoči MDS in EU", pravi analitik. Za to obstajata dva razloga: nova okrepitev evrokrize bi lahko obresti slovenskih državnih obveznic dvignila nad kritično mejo sedmih odstotkov. Kot drugi razlog časopis navaja, da v slovenskem bančnem sistemu obstaja veliko neznank. Če bi trgi ocenili, da dokapitalizacija bank ni možna brez pomoči vlade, bi to lahko vodilo v množično odprodajo obveznic, piše Die Presse.

Jackson je glede gospodarskega razvoja Slovenije črnogled. Država je na pragu večletnega uravnotežanja proračuna, ki vodi v začaran krog. Tega sestavljajo šibka gospodarska rast, nizki državni prihodki in dodatne potrebe po konsolidaciji.

Avstrija je leta 2011 v Slovenijo izvozila za 2,3 milijarde evrov, skoraj toliko kot na Kitajsko (2,92 milijarde). Iz Slovenije je uvozila za 1,6 milijarde blaga. V prvem četrtletju 2012 pa se je uvoz v Avstrijo iz Slovenije povečal za deset odstotkov, iz Avstrije k nam pa zmanjšal, še piše časopis.

Komentarjev 7
  • albert 20:24 11.september 2012.

    Kako se lahko nekateri tako ponižujete, da bi šli kar pod Avstrijo? Ste se kdaj vprašali, da za to stanje, ki ga trenutno imamo morda niso krivi v politiki ampak, da je kriv narod, ki ji to dopušča?

  • privat 08:18 09.september 2012.

    dobra ideja...Slovenijo dati v najem avstricem !! Sej tko al tko nimamo poštenih ljudi ki bi znali vladati in voditi?? Janša?? Jankovič( uvoz iz srbije se še nikoli ni toliko slabo izkazal) franci ,zofka,matiček...

  • privat 08:15 09.september 2012.

    kdo pa bo pomagal Sloveniji,če se skorupiranci nočejo umakniti..tudi noče jih noben preganjati...to je kakor zaupati denarenco lopovu...verjetno avstrija ni toliko debilna....??