Slovenija
62 ogledov

Avtoprevozniki na protest nenapovedano

slovenija 05.05.2010 parkirani kamioni na bencinskem servisu, tovornjaki, avtopr Saša Despot
Avtoprevozniki se bodo zbrali na Barju, kjer bodo dobili navodila o izvedbi protestne vožnje po Ljubljani.

Protest avtoprevoznikov bo predvidoma v ponedeljek v Ljubljani, začel pa se bo ob 6. uri, je razvidno iz poziva na protest, ki so ga v ponedeljek objavili na spletni strani sežanske enote Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS). Zbor prevoznikov z vozili je predviden na počivališču Barje na ljubljanski južni obvoznici, na obeh straneh. Tam naj bi prevozniki dobili konkretna navodila o izvedbi protestne vožnje po Ljubljani.

Predsednik sekcije za promet pri OZS Andrej Klobasa je za zurnal24.si potrdil, da bo do protesta res prišlo. "Če tako piše, potem bo tako," je povedal. "Nič ni fiksnega, lahko se bomo v ponedeljek kaj pogovorili z državo, lahko da se ne bomo nič. Lahko bomo hitro šli, lahko pa da bomo kakšen teden tam," pa je odgovoril na vprašanje, koliko časa bodo vztrajali na ljubljanski obvoznici. Na vprašanje, ali bodo popolnoma zaprli obvoznico v obe smeri, pa Klobasa odgovarja: "Tega pa ne bom povedal, ker tega pa res nihče ne ve."

Na protest pozivajo vse

"Če podpirate zahteve cestnih prevoznikov v zvezi z reševanjem aktualne problematike, ki se tičejo visokih cestnin in glob ter omejevanja vožnje tovornim vozilom na cestah, fleksibilnega zaposlovanja ter konkretnega spodbujanja nakupa najbolj ekoloških vozil, potem se s svojimi vozili pridružite protestu cestnih prevoznikov, ki bo v ponedeljek, 6. januarja 2014, ob 6. uri v Ljubljani," se glasi poziv na protest. "Vabimo vas, da se v čim večjem številu odzovete protestu in skupaj z ostalimi prevozniki pokažete vaše nestrinjanje s prometno politiko, ki omejuje učinkovitost dela cestnih prevoznikov," so zapisali v pozivu.

Za protest je vse pripravljeno, do njega pa bo po besedah Klobase prišlo, ker minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel ni držal svojih obljub. Pogovori z vladnimi predstavniki sicer potekajo "vsak dan, cele dneve", je dejal Klobasa.

Obveščeni so, vendar še molčijo

Tudi sekretar sekcije za promet pri OZS Bojan Pečnik o dnevu protesta molči. "Ne morem nič potrditi," je dejal in dodal, da če ne bo večjih sprememb, protest bo. Kot pravi, se avtoprevozniki zdaj odločajo, ali se bodo protesta udeležili, o čemer bodo obvestili predstavnike zbornice, ta pa jim bo nudila vso pomoč.

Direktor Združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Robert Sever pa je danes potrdil, da so o protestu, načrtovanem za ponedeljek, obveščeni. V četrtek so imeli o tem sestanek z avtoprevozniki pri OZS in Avtoprevozniško zbornico. "Naša sekcija se sicer ni odločila za soorganizacijo protesta. Menili smo, da zadeva še ni zrela oz. da je prehitra," je dejal.

O tem so bili namreč obveščeni tik pred prazniki, zato niso imeli časa sklicati seje. "Smo pa danes obvestili naše člane, da bo ta protest in da če kdo želi, se mu lahko pridruži. Kolikor sem seznanjen, imajo na OZS že nekaj prevoznikov, ki se bodo udeležili protesta, ne vem pa natančne številke," je še pojasnil.

Komentarjev 2
  • Sebastjan Kroflič 21:02 03.januar 2014.

    Se popolnoma strinjam, naj zaprejo parlament, za nastalo situacijo je kriva politika, ne pa da nadlegujejo ostale državljane. Če bom v ponedeljek obstal zaradi njih v koloni, bo padla kazenska ovadba, nimajo kaj stresati svojih problemov in frustracij na ostale ...prikaži več nič krive državljane.

  • Lavdan 18:18 03.januar 2014.

    S kakšno pravico zapirajo cesto oz. ovirajo druge uporabnike, ki z njihovim uporom nimajo nič. Predlagam jim naj se dobijo na praznem parkirišču na Brniku, da ne bo samevalo, pa še letališče bo kaj zaslužilo.