Slovenija
10 ogledov

Azbestni bolniki opominjajo državo

Žurnal24 main
Azbestni bolniki zbirajo podpise za peticijo, v kateri od države zahtevajo primernejšo obravnavo azbestnih bolnikov. Peticijo so že izročili pristojni ministrici Cotmanovi.

Azbestni bolniki že več tednov zbirajo podpise za peticijo, ki državo opozarja na neprimerno obravnavo državljanov, obolelih zaradi azbesta. Peticijo, ki jo je podpisalo že 3000 državljanov, so danes v Novi Gorici izročili ministrici za delo, družino in socialne zadeve Marjeti Cotman.

Azbestni bolniki zahtevajo
Ernest Žnidarčič
, prvi mož Sindikata azbestnih bolnikov Slovenije (SABS), je dejal, da želijo s peticijo državo opozoriti, da se Zakon o odpravljanju posledic azbesta dve leti po sprejetju še vedno ne izvaja. Moti jih tudi, da v zakon niso vključeni državljani, ki sicer niso delali v tovarnah z azbestom, so pa živeli blizu teh tovarn in prav tako nosijo negativne posledice.

Delegacija SABS pa se je danes v Ljubljani skupaj s poslanko državnega zbora Majdo Širca, ki je v parlamentarno proceduro vložila novelo azbestnega zakona, udeležila delovnega obiska na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Tema pogovora je bila ravno ta novela zakona, ki sicer v celoti odraža zahteve azbestnih bolnikov. Državna sekretarka na ministrstvu Romana Tomc je po srečanju izjavila, da bodo na ministrstvu besedilo predlagane novele proučili in se nato do nje opredelili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.