Slovenija
7979 ogledov

Azilni dom na Viču naj bi spet pokal po šivih, ležišča naj bi postavili celo izven stavbe

Azilni dom Vič Saša Despot
Pisala nam je stanovalka azilnega doma na Viču, ki je opozorila na zelo slabe razmere.

Potem ko so se v azilnem domu Vič že lani soočali s prostorsko stisko, se je na nas obrnila ena izmed stanovalk in nam dejala, da je stanje letos še hujše. Po njenih besedah naj bi bilo tam trikrat več ljudi, kot jih lahko sprejmejo, zato postelje postavljajo celo zunaj stavbe.

Azilni dom Vič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Da so zmogljivosti močno presežene, pritrjujejo tudi uradni podatki, ki so nam jih posredovali iz Urada vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov (UOIM). 25. julija 2023 je bilo tam nastanjenih 318 oseb, ki so vlagatelji namere in 234 oseb, ki so prosilci za mednarodno zaščito. Kapaciteta azilnega doma pa je 350 oseb. "Vendar če skupne prostore, namenjene druženju, telovadbi in učenju, prilagodimo, in lahko začasno služijo kot spalnice, s tem omogočimo, da namestimo in nudimo pomoč vsem osebam, ki jo potrebujejo. Število nastanjenih se sicer dnevno spreminja. Ker Slovenija ni ciljna država, večina oseb samovoljno zapusti prostore azilnega doma. Povečano število oseb, ki izrazijo namero za mednarodno zaščito in zaprosijo za mednarodno zaščito, prav tako zaznavajo tudi druge države, članice EU," se na očitke branijo na uradu. Odgovoru na vprašanje, ali so postelje res postavili tudi zunaj, so se izognili. 

"Migracije so v zgodovini vedno potekale in niso nič novega,"

Urad vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov 

Trenutno so v azilnem domu nastanjeni državljani Maroka, Burundija, Rusije, Ukrajine, Alžirije, Afganistana, Azerbajdžana, Konga, Palestine, Nigerije, Gane, Irana, Kitajske, Sirije in Venezuele. Razlogi za migracije so različni; nekateri bežijo pred vojnami, ki se odvijajo v njihovih državah, nekateri zaradi drugih razlogov, povezanih s stanjem v njihovih državah, vsem pa je skupno, da si želijo in iščejo boljše pogoje za življenje, razlagajo na UOIM.

Občine se otepajo azilantov

Azilni dom Vič je pogosto na udaru kritik nevladnih organizacij in civilnih iniciativ, ki so kritične do tamkajšnjih razmer. Zanje pravijo, da so skrb vzbujajoče in da so zmogljivosti velikokrat močno presežene. Zaradi tega so v azilnem domu Vič od lanskega leta kapacitete še povečali. Če so lani znašale 230 mest, jih je sedaj 350. Azilni dom na Viču ima sicer dve izpostavi, in sicer v Kotnikovi ulici v Ljubljani in v Logatcu. Slednjo smo letos obiskali tudi mi. Kako poteka življenje tam, lahko preverite v tem prispevku.

azilni dom Logatec | Avtor: Saša Despot azilni dom Logatec Saša Despot
Urad prav tako ves čas intenzivno išče nove nastanitvene kapacitete, tako za vlagatelje namere kot za prosilce za mednarodno zaščito. Po pregledu oglasov zasebnikov in podjetij so državni organi kot potencialno najbolj primerne ocenili tri razpoložljive kapacitete, ki so jih naknadno preverili še na terenu. 

"Zelo intenzivno potekajo obiski občin in županov, saj največji izziv pri odpiranju novih lokacij predstavlja soglasje lokalne skupnosti, ki ga urad za odpiranje novih lokacij načeloma ne potrebuje. Bi pa pomenilo odprtje kapacitete brez podpore lokalne skupnosti težave pri uveljavljanju pravic nastanjenih ter pri sami integraciji oseb v lokalno okolje. Tudi na podlagi omenjenih obiskov so bile identificirane določene lokacije, vendar pa podpore s strani občin še nismo dosegli," na vprašanje, kako se nameravajo lotiti problematike pomanjkanja razpoložljivih kapacitet, odgovorijo na uradu.

azilni dom Logatec Fotoreportaža Slovenija Tako poteka življenje za vrati azilnega doma Logatec

Dodajo, da so opravili še poizvedovanja zasedenosti samskih domov in hostlov v Ljubljani in okolici, a naj bi bili "vsi samski domovi zasedeni oziroma naj bi imeli postelje že vnaprej rezervirane". Dodatne kapacitete so iskali tudi v kraju, kjer deluje integracijska hiša. Z namenom iskanja novih kapacitet za vlagatelje namere in prosilce za mednarodno zaščito je urad 19. julija 2022 objavil javni poziv za najem nastanitvenih objektov, a takrat žal neuspešno. 

Zato so informativno javno zbiranje ponudb za tri kategorije objektov, in sicer nastanitveni objekti za nastanitev prosilcev za mednarodno zaščito in vlagateljev namere, nastanitveni objekt za mladoletne osebe ter stanovanjske enote v večstanovanjskih stavbah, objavlili tudi v začetku letošnjega leta. Kako uspešen je bil letošnji poziv, se ne ve, saj ta še ni zaključen.

Se je povečala tudi stopnja kriminala?

Povečano število prosilcev za azil in za mednarodno zaščito je vplivalo tudi na stopnjo kriminala v azilnem domu, poroča naša bralka. Čeprav naj bi bili v azilnem domu na Viču pretežno moški, je javnost točno pred enim letom pretresla novica o sumu posilstva mladoletnice. Reporter je maja poročal, da domnevni storilec, po rodu Palestinec, še ni stopil pred sodnika.

Azilni dom Vič Slovenija V azilnem domu na Viču naj bi posilili mladoletnico

Za namen izvajanja varovanja azilnega doma Vič imajo na uradu sklenjeno pogodbo s podjetjem Aktiva. To intenzivno sodeluje z vodstvom oziroma predstavniki azilnega doma, policijo ter drugimi deležniki pri skupnem cilju zagotavljanju varnosti vsem. Dogajanja v azilnem domu Vič pri podjetju za naš medij niso želeli komentirati. Sklicujejo se na pogodbo, s katero so zavezani k zaupnosti podatkov. Za dodatna pojasnila so nas napotili do njihovega naročnika, torej UOIM, in na pristojno policijsko upravo.

policija | Avtor: Fotografija je simbolična.
Tam se dejavnikov povečanih varnostnih tveganj, povezanih s področjem migracij in nastanitvijo oseb v azilnem domu, dobro zavedajo. V okolišu azilnega doma zato pri Policiji dnevno spremljajo in operativno delo prilagajajo varnostnim razmeram. 

"Eden izmed dejavnikov, ki vplivajo na to, je zagotovo število oseb, ki so nastanjene v azilnem domu in tudi temu sproti prilagajamo naše delo," nam pojasni tiskovni predstavnik ljubljanske policije Tomaž Tomaževic. Ljubljanski policisti na tem območju izvajajo redno patruljiranje in opravljajo stalne opazovalne službe. Poleg tega stalno prisotnost policije zagotavljajo tudi na druge načine, med drugim s patruljami v civilu, vodniki službenih psov, konjenico in poostrenimi nadzori.

"Vse to pripomore k sprotnemu zaznavanju kaznivih ravnanj in tudi hitremu odzivanju v primeru, da je posredovanje policije potrebno," razloži Tomaževic. Števila obravnavanih zadev ali posredovanj policije na omenjenem območju pri Policiji sicer ne vodijo in zato tudi ne morejo potrditi, ali se je stopnja kriminala v zadnjem času resnično povečala. Tiskovni predstavnik doda, da morajo policisti v azilnem domu Vič najpogosteje posredovati zaradi kršitev zakona o javnem redu in miru ter kaznivih dejanj s področja premoženja. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 36
  • Plavi-mil 09:12 05.avgust 2023.

    Seveda, sosedje zapirajo meje, naša ptičja golazen jih pa vabi, postali smo migranstki žep, zato pa ni denarja za pomoč ljudem v poplavah, samo OBLJUBE, ker ta ptičja vlada nameni vse za NEZAKONITE MIGRANTE, tudi tisto, kar jim NE pripada.

  • bmz 05:52 05.avgust 2023.

    Noben jih ne mara, mi smo jih pa komaj dobili.

  • Avatar karjola
    karjola 17:51 04.avgust 2023.

    Naj grejo čistit jarke, pometat....