Slovenija
55 ogledov

Babice za manjšo maternalno umrljivost

Slovenske babice ob mednarodnem dnevu babic pozivajo k izboljšanju zdravja za ma Žurnal24 main
Ob mednarodnem dnevu babic tradicionalni pohod slovenskih babic na Šmarno goro. Opozarjajo na primerno dostopnost do babiške nege, saj lahko s tem pomembno zmanjšamo maternalno umrljivost.

"Svet potrebuje babice bolj kot kdajkoli. Dostop do babiških storitev zmanjšuje umrljivost mater in novorojenčkov in preprečuje tudi krog revščine v deželah v razvoju. S tem, ko bomo z ramo ob rami hodile na Šmarno goro, bomo pokazale svojo zavezanost boju proti umrljivosti mater in novorojenčkov po svetu. Neenakosti so svetovni problem; rade bi opozorile tudi na potrebo po spremembah na lokalni ravni. Želimo, da bi bile matere in njihovi otroci deležni vseh storitev, ki jih potrebujejo," je povedala Anita Prelec, predsednica Sekcije medicinskih sester in babic.

Pohod babic je globalni dogodek, ki simbolno povezuje skrb babic za dosego petega milenijskega razvojnega cilja – izboljšati zdravje žensk. Mednarodna zveza babic, ki združuje 250 tisoč babic iz 88 držav sveta, s skupno akcijo "Svet potrebuje babice zdaj bolj kot kadarkoli" poziva babice k izboljševanju zdravja za matere in novorojenčke v svojih skupnostih in v oddaljenih državah.

Največ rojstev v Ljubljani
Motu, da babice svet potrebuje bolj kot kadarkoli, se pridružujejo tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, kjer je zaposlenih 41 diplomiranih babic, 2 diplomirana babičarja in 39 srednjih medicinskih sester babic. V ljubljanski porodnišnici se sicer na leto rodi okoli sedem tisoč otrok, kar je tretjina vseh rojstev v Sloveniji.

"Tudi omenjene številke so dokaz, da babice v UKC Ljubljana iz dneva v dan opravljajo neprecenljivo delo," je ob tem še dejala Prelčeva, ki je tudi nadzorna medicinska sestra na Kliničnem oddelku (KO) za perinatologijo Ginekološke klinike ljubljanskega UKC.

Na omenjenem oddelku, kjer je zaposlenih 40 babic, skrbijo za zdrave nosečnice in porodnice, ki jih je največ, kot terciarni center pa spremljajo tudi najbolj ogrožene nosečnice in novorojenčke. 80 odstotkov prezgodaj rojenih otrok v Sloveniji se rodi prav tu. Pri svojem delu se poskušajo približati željam in potrebam porodnic, ki se vse bolj zavedajo svojih pravic, ki jih kot uporabnice zdravstvenega sistema imajo, je pojasnila Nada Butinar, glavna medicinska sestra KO za perinatologijo.

otrok, porodni%C5%A1nica | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Najnižji delež carskih rezov v Evropi
S svojim delom babice pripomorejo tudi k dobrim perinatalnim rezultatom, so še poudarili v UKC Ljubljana. Slovenija ima po evropskem poročilu Evroperistat najnižji delež carskih rezov in nizko stopnjo perinatalne umrljivosti, primerljivo s skandinavskimi državami.

Ob dnevu babic tudi slovesno. Ob mednarodnem dnevu babic bodo v vseh 14 slovenskih porodnišnicah matere in novorojenčki, rojeni na današnji dan, dobili v spomin knjigo Spomini. V Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije so ob današnjem mednarodnem dnevu razglasili tudi nov Kodeks etike za babice Slovenije.

"Vsako leto po svetu umre več kot 340 tisoč žensk, na milijone  pa jih trpi zaradi vzrokov, ki se jih da preprečiti," pa so opozorili v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije in dodali, da je Mednarodna zveza babic zavezana k zmanjševanju neenakosti in boljšemu dostopu do babiške nege po vsem svetu, še posebej v državah v razvoju, kjer zabeležijo 90 odstotkov  vseh maternalnih smrti.

Pohod ob petem maju je začetek poti, ki se bo končala na kongresu v Durbanu, na globalnem shodu, ko bo tri tisoč babic delilo svoje izkušnje z bojem proti maternalni umrljivosti in izboljševanjem skrbi za ženske, podpore materam in novorojenčkom po vsem svetu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.