Slovenija
543 ogledov

Bajni zaslužki na državni račun

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Potratno. 
SVLR je za informacijski sistem v treh letih plačala 3,7 milijona evrov. Revizija. 
Pravilnost poslovanja preverja računsko sodišče.

Zaslužki. Služba vlade za lokalno samoupravo in razvoj (SVLR) je ljubljanskemu podjetju Ipmit za izdelavo računalniškega sistema, s katerim nadzorujejo črpanje evropskih sredstev, v treh letih plačala 3,7 milijona evrov. Odstopljena ministrica Duša Trobec Bučan je pred mesecem in pol z Ipmitom podpisala aneks za dodatnih 780 tisočakov.

Vrtoglavi zneski
Da je Ipmitu leta 2008 s podpisom pogodbe padla sekira v med, je razvidno iz njenega 10. člena, v katerem je določena cena storitev. Za vzdrževanje sistema vsak mesec zaračunajo pavšalni znesek 18.567 evrov. V treh letih je SVLR Ipmitu za to torej plačala 668 tisoč evrov. A to je šele začetek.

4,48 milijona evrov je znesek, ki ga bo v štirih letih za informacijski sistem službe vlade za lokalno samoupravo zaslužila družba Ipmit.

Če imajo Ipmitovi računalničarji dela z vzdrževanjem za več kot en dan, to zanje ni več vzdrževanje, ampak nadgrajevanje, je mogoče razbrati iz pogodbe. Za vsak tak dan zaračunajo dodatne 504 evre. V treh letih so sistem nadgrajevali kar 3.773 dni, za to pa zaračunali 1,9 milijona evrov.

Za lažjo predstavo: da bi izpolnili kvoto 3.773 dni, bi morala skupina šestih strokovnjakov vse delovne dni v treh letih posvetiti izključno omenjenim nadgradnjam. Stroškov pa s tem ni konec.

tabela, ipmit, stro%C5%A1ki | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Ipmit vsak mesec za vodenje projekta zaračuna 9.900 evrov; za delovanje centra za podporo uporabnikom dobi plačan mesečni pavšal 14 tisoč evrov in tako naprej (za natančnejše podatke o stroških 
gl. tabelo).

Direktor brez komentarja
Direktor in lastnik družbe Ipmit Aleksander Novaković na naša vprašanja ni želel odgovarjati, poslal nam je le elektronsko pošto, v kateri je napisal, naj se za odgovore obrnemo na naročnika. Iz SVLR pa so nam sporočili, da je “Ipmit v času razvijanja sistema izvedel vsaj 250 funkcionalnih nadgradenj”. Dodali so, da “vzdrževanje poteka tekoče od podpisa pogodbe na dnevni 
ravni”.

Ker revizijski postopek učinkovitosti delovanja informacijskega sistema in pravilnosti poslovanja SVLR še poteka, zadeve ne moremo komentirati.
Računsko sodišče

Triletna pogodba med Ipmitom in SVLR je potekla konec aprila, a je Trobec Bučanova pogodbo podaljšala za osem mesecev. Vrednost aneksa: 780 tisoč evrov. Pravilnost poslovanja SVLR so pod drobnogled že vzeli na računskem sodišču, vendar ker revizija še poteka, vsebine ne želijo 
komentirati.

Sedemkrat višji stroški
SVLR je informacijski sistem, s katerim bi lažje in preprosteje načrtovali in izvajali projekte, ki jih financira Evropska unija, obenem pa pregledneje izplačevali denar, ki pride iz Bruslja, začela načrtovati že leta 2001.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.