Slovenija
0 ogledov

Bajuka visoka inflacija ne skrbi

Minister Bajuk (na sliki desno v pogovoru s portugalskim finančnim ministrom Fer Žurnal24 main
Po mnenju finančnega ministra Andreja Bajuka visoka inflacija v Sloveniji ne ogroža njene konkurenčnosti.

Slovenski finančni minister Andrej Bajuk je danes po srečanju evroskupine v Portu komentiral trenutno visoko stopnjo inflacije v Sloveniji in pri tem poudaril, da ta ne ogroža konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. ˝Upam, da bo prišlo do trezne presoje vseh akterjev, tako ponudnikov kot potrošnikov,˝ je povedal, saj po njegovem mnenju vzroka za visoko inflacijo ne gre iskati v javnih financah.

Bajuk: Zaradi višjih cen hrane že rdeča luč
Po Bajukovem mnenju visoke cene hrane na neki način že lahko vzbujajo skrbi. "To, da so se cene hrane, ki je menjalni sektor, kar naenkrat v Sloveniji v zadnjih mesecih povečevale hitreje kot v Evropi, je že rdeča luč, ki zahteva določene analize," je dodal. Analize sicer po ministrovih besedah že izvajajo in so menda zelo dobre za razjasnitev razmer. Sicer pa Bajuk meni, da ni dolgoročnih tendenc, ki bi napovedovale, da bi inflacija v Sloveniji tudi v prihodnje vztrajala pri tako visokih številkah.  

Drugi sklepi evroskupine

Vodja evroskupine Junker (na sliki desno) zaradi krize na ameriškem hipotekarnem trgu nepremičnin ne vidi nevarnosti za rast v območju evra. © AFP

 
Finančni ministri držav članic skupne evropske valute evro so na srečanju govorili tudi o krizi na ameriškem hipotekarnem trgu nepremičnin. Po mnenju vodje evroskupine, luksemburškega premiera Jeana-Clauda Junkerja , je imela omenjena kriza le rahel vpliv na evropsko gospodarstvo in bo rast letos v območju evra še vedno močna. Poleg tega pa je Franciji namenil tudi opozorilo glede javnega primanjkljaja. Tega bi morala po besedah Junkerja Francija čimprej znižati.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.