Slovenija
46 ogledov

Balkanski bojevnik: Izločiti želijo tudi italijanske dokaze

Dragan Tošić
1/5
Benjamin Kovač
Tošić je danes prvič po dveh letih in pol na sodišče prišel brez lisic. Sojenje se nadaljuje. Tožilstvo želi spremeniti del obtožnice; šlo naj bi le za tope kozmetične popravke. Zagovornik je prepričan, da gre za nepravilno širjenje obtožnice.

Okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar je včeraj zvečer ljubljanskemu okrožnemu sodišču posredovala spremenjeno obtožnico v zadevi Balkanski bojevnik, je na današnji obravnavi oznanil sodnik Gorazd Fabjančič. Kot je pojasnila, gre le za kozmetične popravke.

Po koncu današnjega sojenja je sodnik dejal, da bo jutri odločil, ali bo spremembe dopustil in ali bo izločil tudi dokaze, zbrane v Italiji, saj so odvetniki danes ponovno zahtevali njihovo izločitev.

Po dveh letih brez lisic

Tošić je danes spet prišel na sodišče, saj se sojenje nadaljuje. Prvič od aretacije maja 2010 pa bo prišel od doma, nevklenjen ter brez poostrenega spremstva pravosodnih policistov in specialcev. Zakon pa mu omogoča, da od države zdaj zahteva odškodnino, ker je bil “zaradi napake ali nezakonitega dela organa neutemeljeno v priporu”.

Državni pravobranilci, ki v takšnih primerih zastopajo državo, pojasnjujejo, da ni z ničemer določen konkreten znesek, ki bi ga bila država pripravljena ponuditi za vsak dan, neutemeljeno preživet v priporu. Posamezniki pa običajno od države zahtevajo odškodnino tudi zaradi materialne škode, ki naj bi jo utrpeli zaradi neopravljanja poslovne dejavnosti v času pripora, in posledične izgube zaslužka. Dodatno odškodnino pa bi Tošić lahko zahteval, če bi ocenil, da sta aretacija in pripor uničila ugled tako njemu kot tudi njegovi družini.

Državo naj bi tožil

“Za zdaj s stranko o kakršnikoli odškodnini še nismo govorili ali sploh razmišljali o tem. Trenutno se osredotočamo zgolj na odprt kazenski postopek, ki še ni zaključen,” zagotavlja zagovornik Dragana Tošića, ki ga je ljubljansko sodišče v torek po skoraj dveh letih in pol v priporu spustilo na prostost.

Sodišče je šele zdaj ugotovilo, da je policija nezakonito zbirala dokaze proti njemu, čeprav sta Tošićeva zagovornika senat o tem prepričevala že od maja lani, ko so Tošiću začeli soditi zaradi domnevnega vodenja kriminalne združbe tihotapcev kokaina.

Komentarjev 6
  • jakec1897 08:10 09.november 2012.

    V kolikor pride do odškodninskih tožb, naj jih plača banda nesposobna, ki je zajebala zadevo.

  • sasquatch 15:39 08.november 2012.

    dokazi, ki so bili dobri v italiji in srbiji niso dobri pri nas. odvetnik tukaj nima nobenih zaslug. sploh pa tale ne. pa tudi napake ni bilo, ker bi bila odkrita že na začetku in ne po dveh letih.. vprašanje, ...prikaži več ki se postavlja pa je, kolikšna je bila cena sodnika....

  • pepe 14:04 08.november 2012.

    Takšne so odločitve, ko dobiš kufer poln cvenka, da pa sistem deluje dokazujejo pravomočne obsodbe za nekaj sto evrov.