Slovenija > Komentarji in kolumne
28 ogledov

Naj pogledajo, od kod jim premoženje

Suzana Kos Dare Čekeliš
Davčni inšpektorji so trikrat bolj obremenjeni kot sodniki. Nanje ni računati?

Policija bo menda zdaj težje dobila odredbe za tajno sledenje, prisluškovanje in druge prikrite ukrepe, ki jih potrebuje pri lovu na kriminalce. Odredbe za posege v ustavno pravico do (komunikacijske) zasebnosti, tudi lumpov, pač morajo biti ustrezno utemeljene oziroma temeljiti na zahtevanih standardih.

Policija bo manj učinkovita. Kdo je na potezi? Nedvomno davčna uprava. Tudi Al Capone je končal za rešetkami zaradi davčne utaje. “In kaj je z obrnjenim dokaznim bremenom (poenostavljeno to pomeni, da mora osumljenec sam dokazati, od kod mu premoženje, op. p.), ki je v svetu eden od pomembnih sredstev v boju proti vsem vrstam organiziranega kriminala?” sprašuje stroka.

Kaj čakajo. Davčna uprava bi se morala že zdavnaj zganiti ob informacijah o nesorazmernem premoženju, ki ga imajo glede na prijavljene dohodke določeni posamezniki. Ko sem nedavno spraševala enega od dacarjev, zakaj ne pregledajo ljudi, ki po javno dostopnih podatkih še zdaleč ne zaslužijo toliko, da bi lahko svoje premoženje tako zelo povečevali (na primer z naložbami v nepremičnine, drage avtomobile in drugim luksuzom), je potarnal: “Smo kadrovsko podhranjeni. Se ne da! Na enega davčnega inšpektorja pride namreč po več kot 900 zadev.” Na enega slovenskega sodnika pride trikrat manj primerov. Ti podatki kažejo, kje bi si morali prizadevati za kadrovsko krepitev. Stroka pa opozarja še na nujno spremembo zakonodaje; pred desetimi leti je bila po njihovih ugotovitvah namreč davčna uprava učinkovitejša kot danes.

Komentarjev 7
  • Žvižgač 21:26 08.november 2012.

    Da morska zvezdica, karavana gre dalje, nihče ne želi sprememb. vsi se skrivajo za pajčevinasto mrežo in mislijo, da jih skoznjo ne bo nihče videl in prepoznal. Država polna absurdov, navijači so preglasili vso ostalo publiko. Igralci letijo na perju ...prikaži več zvezdnikov dvomljivega slovesa.

  • suzana.kos 13:55 08.november 2012.

    ej, Žurnalček, zadeve bi se dale res pregledati, kot praviš...ampak, očitno je nekomu res v interesu, da se baz podatkov ne križa in da nimamo instituta obrnjenega dokaznega bremena...nekdo pa je politika, ki sprejema takšne zakonske in podzakonske akte, da ...prikaži več se lahko kriminalci režijo na sodiščču

  • Žurnalček 12:35 08.november 2012.

    Dva računalnika skupaj in gledati na dva ekrana zna v Slo že vsak bebec. A katera dva računalnika. Ja tistega od DURSA in tistega od lasništva vozil. Ko to preseješ, vzameš računalnik Zemljiške knjige in tam preseješ. Za konec pa ...prikaži veča preseješ še zračunalnikom zavoda za zaposlovanje !