Slovenija
21 ogledov

Ban Ki Mun obiskal stolnico

Ban Ki Mun se je že v petek srečal s premierjem Janšo. Zadnji dan obiska pa je n Žurnal24 main
Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, ki se mudi na obisku v Sloveniji, si je po srečanju s predsednikom države Danilom Türkom ogledal tudi ljubljansko stolnico.

Srečanje z apostolskim nucijem Santosom Abril y Castellom in predstavniki ljubljanskega stolnega kapitlja je Ban Ki Mun izkoristil tudi za ogled ljubljanske stolnice. Predstavniki slovenskega protokola so Banu razakazali znamenitosti stolnice in mu predstavili njeno zgodovino. Med ogledom reliefa na stranskih vratih stolnice se je generalni sekretar ZN rokoval z nekaterimi navzočimi verniki. France Šuštar, ravanatelj bogoslovnega semenišča v Ljubljani in predstavnik ljubljanske škofije, je obisk označil kot kratek in preprost, Bana pa za skromnega in spodobnega človeka, ki je pozoren na majhne stvari.


Globalno segrevanje
Predsednik države Danilo Türk in Ban Ki Mun sta spregovoril predvsem o globalnem segrevanju. Pri tem sta se strinjala, da je treba k pogajanjem o tem problemu pristopiti čim prej in čim bolj resno. O Kosovu nista govorila. Kot je povedal Türk, sta v sklopu pogovorov o globalnem segrevanju z Banom spregovorila predvsem o konkretnih oblikah pogajanj v sklopu ZN na to temo. S sogovornikom sta se strinjala, da je treba pogajanja začeti čim prej, pri tem pa jih vzeti skrajno resno. Po predsednikovih besedah odlaganje te teme namreč ni več mogoče, sama pogajanja pa je treba voditi tako, "da bodo na koncu pripeljala h konkretnim rezultatom" .


O Kosovu ni bilo govora

Türk in Ban Ki Mun sta govorila predvsem o podnebnih spremembah. © BOBO

 
Sogovornika sta na srečanju spregovorila tudi o nekaterih varnostnih vprašanjih, s katerimi se trenutno ukvarjajo ZN, o Kosovu pa nista govorila. Kot je dejal slovenski predsednik, sta z generalnim sekretarjem ZN o tem spregovorila že na srečanju minuli teden v Madridu, o njem pa bo beseda najverjetneje tekla tudi na kosilu, ki ga za Bana v Vili Podrožnik organizira prav predsednikov urad. Türk sicer meni, da so vprašanja, ki se dotikajo Kosova, "bolj ali manj v nekih okvirih, zato v tem trenutku ni treba imeti neke posebne razprave" .

Že tretje srečanje starih znancev
Srečanje Türka in Bana Ki Muna je bilo sicer že njuno tretje, odkar je bil Türk izvoljen na mesto predsednika države. Prvič sta se z generalnim sekretarjem srečala decembra v New Yorku, drugič pa minuli teden v Madridu. Türk in Ban sicer veljata za stara znanca, saj sta skupaj že večkrat sodelovala v sklopu Združenih narodov. Njuno srečanje pa je tokrat namenjeno predvsem nalogam slovenskega predsedovanja in reševanju statusa Kosova.

Ban Ki Mun se je skupaj z Dimitrijem Ruplom zapeljal na Blejski otok. © BOBO

 
Ban se je v sklopu dvodnevnega obiska, ki ga je začel s petkovim srečanjem z gostiteljem, slovenskim premierjem in predsedujočim EU Janezom Janšo, že sešel z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom , predsednikom države Danilom Türkom, nekdanjim predsednikom Milanom Kučanom in častnim konzulom Južne Koreje v Sloveniji Ivanom Rudolfom . Zvečer pa ga je na večerji gostil minister Rupel.

Ban Ki Mun z Janšo o Kosovu
Ban Ki Mun je sicer obisk v Sloveniji začel v petek, ko se je na Brdu pri Kranju srečal s premierjem Janezom Janšo . Pogovarjala sta se predvsem o skupnih prioritetah ZN in EU med slovenskim predsedovanjem Uniji. Teh je po premierjevih besedah veliko, izpostavil pa je podnebne spremembe, medkulturni dialog in izzive v regiji Zahodnega Balkana, še posebno vprašanje prihodnjega statusa Kosova. Glede slednjega je Janša dejal, da EU verjame, da je namestitev misije EU na Kosovu v skladu s pravno podlago, ki jo daje resolucija 1244. "Morda ni popolna pravna podlaga, a je pravna podlaga," je dejal.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.