Slovenija
33 ogledov

Bandelj in Anderlič zanikala sodelovanje

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje gradnjo avtocest, so zaslišali Mirka Bandelja in Antona Anderliča. Komisijo je zanimalo ozadje sestanka za dodelitev poslov pri predorih.

Pred preiskovalno komisijo za gradnjo avtocest in objektov gospodarske javne infrastrukture sta bila danes kot priči zaslišana nekdanji generalni sekretar vlade Mirko Bandelj in Anton Anderlič iz LDS.

"Ampak dejstvo je, da podpisa gor ni in da nikoli nisem videl zapisnika v taki obliki," Bandelj o tem, da dopušča možnost, da mu je kdo dal za podpisati omenjeni zapisnik.

Oba sta zanikala sodelovanje v  poslih
Bandelj je zanikal, da bi kdaj sodeloval s prvim možem SCT Ivanom Zidarjem v kakšnih poslih, saj se sestanka v takšni obliki ne spomni. Dopušča pa možnost, da je "kje kdaj kakšno tako srečanje bilo", a z Zidarjem nima nikakršnih odnosov.

"Nikoli nisem sodeloval pri nobeni ponudbi nobenega izvajalca, nikoli pri odločanju o nobenem izboru, nikoli o odločanju pri kakršnikoli razveljavitvi," je dejal in dodal, da je večino stvari, ko je odšel iz politike, pozabil.
Poudaril je, da se mu zdi popolni nesmisel, da komisija presoja dogodke iz preteklosti po današnjih kriterijih.

Iz zapisnika sestanka je po Likarjevih besedah jasno razvidno, da naj bi SCT pridobil ponudbo za elektrostrojno opremo za predor Trojane za takratnih 4,8 milijarde slovenskih tolarjev oziroma za dobrih 20 milijonov evrov, razliko do vrednosti 7,8 milijarde tolarjev oziroma 12 milijonov evrov pa naj bi pridobil z aneksi, in sicer s pomočjo obrambnega ministrstva.

Prav tako se Bandelj ne spomni, ali je bil na sestanku, kjer je po Likarjevih besedah takratni predsednik vlade Anton Rop izrazil željo, da se avtocestni program pospeši, ter da se predor Trojane odpre še pred volitvami leta 2004. A iz izkušenj ve, da se največ cest naredi ravno v času volitev.

Likar je dejal, da so bili v SCT zelo razburjeni, ker je posel za gradnjo predora Trojane pridobil italijanski Grassetto. In kot je povedal, so mu nekateri želeli nadomestiti izgubo.

Prisotnost na sestanku je prav tako zanikal poslanec LDS Anderlič.


Zanima jih ozadje

Nazadnje je preiskovalna komisija pod vodstvom Rada Likarja iz SDS zaslišala izvršnega direktorja nizkih gradenj v SCT Roberta Kuzmana in nekdanjega prvega moža Darsa Janeza Božiča. Kuzman je takrat dejal, da dopušča možnost, da je podpisal zabeležko sestanka med Darsom, SCT in tedanjo vlado, ne ve pa, kdo je bil pobudnik sestanka, ki je potekal v enem izmed ljubljanskih lokalov. Božič je  zatrdil, da se sestanka ne spomni.

Preiskovalno komisijo zanima predvsem ozadje sestanka z dne 26. avgusta 2004, na katerem naj bi predstavniki Darsa, SCT in tedanje vlade mimo vseh predpisov razdelili posle pri predorih Trojane in Šentvid.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.