Slovenija
10 ogledov

Banka Celje bo zaprosila za državno pomoč

Banka Celje Anže Petkovšek
Ker delničarji Banke Celje do izteka roka danes opoldne niso vpisali in vplačali ponujenih novoizdanih delnic, bo uprava zaprosila za državno pomoč.

V skladu z odredbo Banke Slovenije bi morala Banka Celje najkasneje do danes povečati osnovni kapital za najmanj 160 milijonov evrov. S tem namenom je za 11. april sklicala skupščino, na kateri so večinsko državni delničarji potrdili sklep o povečanju osnovnega kapitala.

Še istega dne je Banka Celje vsem upravičenim osebam poslal vabila za vpis in vplačilo novih delnic. To je potekalo v času od 15. aprila do danes opoldne, vendar pa se obstoječi delničarji, imetniki podrejenih kapitalskih instrumentov banke in drugi zainteresirani vlagatelji na ponudbo niso odzvali.

Zato bo banka zaprosila za državno pomoč v obliki prenosa določenega premoženja na Družbo za upravljanje terjatev bank in povečanjem osnovnega kapitala banke v skladu z zakonom o ukrepih za krepitev stabilnosti bank in s pravili o državnih pomočeh.

Še naprej bodo iskali investitorja 

Medtem pa imajo potencialni zainteresirani investitorji še vedno možnost, da do izdaje odločbe Evropske komisije povečajo osnovni kapital banke. V upravi zagotavljajo, da bodo skupaj z obstoječimi lastniki še naprej aktivno sodelovali pri iskanju strateškega investitorja.

Banka Celje bo tako že šesta banka, ki bo podržavljena. Po napovedih finančnega ministra Uroša Čuferja naj bi jo zatem postopoma združili s prav tako podržavljeno Abanko. Prvi koraki v tej smeri naj bi bili po njegovih besedah narejeni v drugi polovici letošnjega leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.