Slovenija
7086 ogledov

Banka razkrila, kako se goljufi lotevajo Slovencev

Unicredit banka Žurnal24 main
V zadnjem času zaznavamo večje število poskusov phishing napadov, ciljanih na uporabnike, ki prodajajo izdelke preko spletnih oglasov, so sporočili z UniCredit banke.

"Trenutno se spletni goljufi osredotočajo na prodajalce na platformi Facebook Marketplace, kjer se jim predstavljajo kot kupci. Oškodovanca kontaktirajo preko aplikacije Messenger, kjer jim sporočijo, da želijo kupiti izdelek ter ga prevzeti in plačati preko 'storitve' ene izmed dostavnih služb (DPD, DHL, Pošta Slovenije) in zahtevajo e-naslov, na katerega bodo iz dostavne službe poslali podrobnosti o prevzemu. Žrtev prejme elektronsko sporočilo (v imenu dostavne službe), ki je dejansko lažno sporočilo goljufov. Z dodano spletno povezavo preusmerijo prodajalca na lažno spletno stran, ki lahko vsebuje tudi izbirnik za različne slovenske banke in preko katerega spletni goljufi pridobijo vse potrebne podatke, da prevzamejo uporabnikov profil," so zapisali predstavniki banke.

Več o tem, kako vešči smo Slovenci, ko gre za ugotavljanje goljufivih namenov, lahko preberete na tej povezavi.

Pri prodaji preko spletnih oglasov bodite pozorni, če vas kupec poskuša prepričati v koriščenje 'novih storitev', ki jih ponuja dostavna služba ali spletni oglasnik. Velika verjetnost je, da je na drugi strani spletni goljuf, ki želi na nezakonit način do vaših sredstev.

Komentarjev 9
  • rd2dmk2 10:18 19.oktober 2023.

    a to banke povedo kako nategujejo same ? ! kredit čist pocen. brez stroškov upravljanja.. visoki donosi.. dražitev storitev in izmišljanje vsak mesec nove storitve, ki se zaračuna a to pa ni nateg. p.s. dokler bodo obresti na sredstava na ...prikaži veča TRR 0,0% in hkrati na dovoljen limit tam okoli 10 % naj bodo vsi bankirji tiho. ker je čas da se jih stera v arest.

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:09 19.oktober 2023.

    A je banka razkrila,kako goljufa varčevalce,bolj da ne

  • Ajdemi___Pushi 19:25 18.oktober 2023.

    To samo teraš u kurac. Jaz jih sicer prijavljam FB, vendar vedno dobim odgovor, da je vse po predpisih in teh profilov ne brisejo, čeprav je jasno, da so lažni. Bo pa zato FB hitro brisal mene, če bom rekel kaj čez žide.