Slovenija
2446 ogledov

Banka Slovenije znižala napoved gospodarske rasti, inflacija 7,2-odstotna

Banka Slovenije Anže Petkovšek
Banka Slovenije je na posebni novinarski konferenci predstavila nove napovedi gospodarskih gibanj za Slovenijo.

"Makroekonomsko okolje v Sloveniji sta letos zaznamovala predvsem visoka inflacija ter izzvenevanje učinkov popandemičnega okrevanja gospodarstva. Tako ob razmeroma visoki rasti pričakujemo, da se bo gospodarska rast letos umirila na 1,3 odstotka (pred tem je bila junijska napoved 2 odstotka, op. p.)," je na novinarski konferenci pojasnila viceguvernerka Banke Slovenije Tina Žumer. 

"Z nadaljnjim nižanjem inflacije, rastjo realnih dohodkov prebivalstva ter postopnim okrevanjem izvoznega povpraševanja pa pričakujemo, da se bo v prihodnje gospodarska rast ponovno postopoma okrepila in sicer na 2,2 odstotka naslednje leto, 2,3 odstotka 2025, ter se ustalila na 2,5 odstotka ob koncu našega napovednega obdobja, kar je za odstotno točko višje od povprečja evroobmočja. Ob nizki rasti investicij in tesnem trgu dela sicer pričakujemo, da bo gospodarska rast ostala pod dolgoročnim potencialom," je dodala viceguvernerka.

O inflaciji

Spregovorila je tudi o stanju inflacije. "Ob zmernejših gospodarskih aktivnostih se umirja tudi inflacija, ki pa bo po naših pričakovanjih v Sloveniji ostala nad našim dvoodstotnim ciljem. Pričakujemo, da se bo inflacija z letošnjih 7,2 odstotka znižala na 3 odstotke naslednje leto ter znašala 3,1 odstotka 2025 in 2,1 odstotka 2026," je pojasnila Tina Žumer. "Hitrejše spuščanje inflacije bodo omejevali predvsem stroški dela, kar bo ohranjalo povišano zlasti storitveno inflacijo ter ohranjalo pozitivno razmik inflacije nad povprečjem evroobmočja," je še napovedala. 

"Svet Evropske centralne banke ocenjuje, da bo trenutna raven obrestnih mer ob dovolj dolgem ohranjanju pomembna k pravočasni vrnitvi inflacije na ciljno raven. Prihodnje odločitve glede obrestnih mer pa bodo – tako kot do sedaj – odvisne od aktualnih razmer, in sicer predvsem od ekonomskih in finančnih podatkov, gibanja osnovne inflacije ter učinkovanja dosedanjih ukrepov denarne politike," je še pojasnila Tina Žumer. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Stane Adamič 14:18 20.december 2023.

    TRENDI so važni in trendi GOLOBOVE vlade so katastrofalni. Važn, da ni janša je rekel tov. Kučan z 5000 evrov penzije. Penzijo mu pa je zrihtal TONIN.

  • Ender3 13:40 20.december 2023.

    BS nima kaj napovedovati, če mora slediti smernicam ECB. Imamo najdražjo ceni elektrike v Uniji in kaj, če ne slednje je, glavni generator inflacije.

  • AN27 12:40 20.december 2023.

    Inflacija gor, gospodarska rast dol. Gremo v smeri stagflacije. Enkrat bodo morali ustaviti tiskarno, potem pa bo, kar bo...