Slovenija
20 ogledov

Banke izgubile že več kot 34 milijonov

dENAR Shutterstock
Banke so v prvih štirih mesecih ustvarile 34 milijonov evrov izgube pred davki, medtem ko so v enakem obdobju lani beležile celo 54 milijonov evrov dobička.

Svet Banke Slovenije je v torek med drugim obravnaval tekoče poslovanje bank, gibanja na kapitalskih trgih in na področju obrestnih mer.

Kot so sporočili iz Banke Slovenije, je bil obseg posojil nebančnemu sektorju v medletni primerjavi aprila za 4,4 odstotka manjši, predvsem pod vplivom manjšega kreditiranja podjetij. Tudi kreditiranje gospodinjstev se je aprila letos zmanjšalo, so pa gospodinjstva povečala vloge pri bankah.

Zmanjševanje kreditiranja skrb vzbujajoče

Svet Banke Slovenije pravi, da je z vidika izboljšanja poslovanja bančnega sistema in realnega sektorja nadaljevanje zmanjševanja kreditiranja skrb vzbujajoče. Nanj deluje več dejavnikov na strani povpraševanja in na strani ponudbe, dodajajo.

Osrednji organ centralne banke zato pričakuje, da banke "ustrezno pospešijo aktivnosti za reševanje slabih naložb in kreditiranje kreditno sposobnih komitentov". Prepričani so namreč, da bodo banke z novimi posojili perspektivnim gospodarskim družbam in projektom sposobne izboljšati kakovost naložbenega portfelja.

Hkrati pa svet Banke Slovenije meni, da bi bilo dobro v okviru pristojnosti vlade v sodelovanju z bankami poiskati in uporabiti instrumente, s katerimi bi država lahko pospešila gospodarsko rast. Vzporedno s tem bi bilo dobro presoditi tudi, s katerimi ukrepi države bi bilo mogoče spodbuditi dolgoročno varčevanje, še pravijo.

Komentarjev 1
  • Senior 19:57 20.junij 2012.

    Banke so uničili Janševi tajkuni! Slovenija iz dneva v dan propada in je samo vprašanje dni, kdaj bomo bankrotirali. Samostojna država nam je prinesla samo gorje, težave mladih in veliko brezposelnost. Ali vlada o tem razmišlja? NE!V Južni Koreji ...prikaži več upokojenci lahko s pokojnino potujejo po svetu, slovenski upokojenec pa ne more niti po svoji lepi domovini Sloveniji. Kam nas vodijo "pametni" politiki? V propad!