Slovenija
26 ogledov

Banke nas lahko še bolj zavirajo

Boštjan Vasle Dejan Mijović
Slovenija lahko težave v tem trenutku reši sama, je povedal direktor Umarja Boštjan Vasle. Urad sicer ostaja pri spomladanski napovedi, da se bo slovenski BDP letos predvidoma skrčil za okoli odstotek.

"Za zdaj vsi podatki kažejo, da je še vedno realistično oziroma smiselno pričakovati, da se bo BDP letos skrčil in da bo ta padec nekje na ravni enega odstotka," je povedal direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Če se bodo gospodarske razmere v mednarodnem okolju in na finančnih trgih čez poletje dodatno zaostrile, bi se jeseni ta napoved lahko spremenila.

Čeprav so razmere v Sloveniji v tem trenutku zelo zaostrene, tako v realnem gospodarstvu kot tudi na trgu dela in v finančnem sistemu, ocenjujejo, da "lahko Slovenija v tem trenutku te težave reši sama", je povedal Vasle.

Vasle: Banke čedalje bolj omejujoč dejavnik

Slabe terjatve celotnega bančnega sektorja naraščajo, zato postaja bančni sistem v zadnjih mesecih čedalje bolj omejujoč dejavnik morebitnega nadaljnjega okrevanja. Obseg slabih terjatev se je v zadnjih mesecih še povečal in je v prvem letošnjem četrtletju dosegel približno šest milijard evrov. Banke posledično oblikujejo rezervacije in slabitve, ki se močno povečujejo, nadaljevanje teh gibanj pa lahko pričakujemo tudi v prihodnjih mesecih, je povedal Vasle.

"Če so bile slabe terjatve v preteklosti vezane predvsem na gradbeništvo in tisti del gospodarstva, ki je bil povezan s finančnimi prevzemi, se zdaj ta slaba posojila širijo tudi v druge segmente gospodarstva, predvsem v predelovalne dejavnosti. To je še dodaten razlog, zakaj je realistično pričakovati, da se bodo razmere v tem segmentu v prihodnjih mesecih še slabšale," je povedal Vasle.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.