Slovenija
13 ogledov

Banke o Istrabenzu spet v ponedeljek

14 bank upnic se strinja s prostovoljno poravnavo Istrabenza, tri banke pa so vl Žurnal24 main
Banke upnice, ki jim holdinška družba Istrabenz skupaj z ostalimi podjetji iz sistema dolguje približno 930 milijonov evrov, naj bi o razmerah v Istrabenzu znova razpravljale v ponedeljek.

Kot so sporočili iz Nove Ljubljanske banke (NLB), bodo "razpravljale o odločitvah nadzornega sveta Istrabenza ter naslednjih korakih". Nadzorni svet Istrabenza je v četrtek razširil upravo družbe. V njej sta poleg predsednika uprave Igorja Bavčarja, ki odhaja s položaja 15. maja, še nekdanji direktor Slovenske razvojne družbe Bogdan Topič in dosedanja svetovalka predsednika uprave Petrola Tamara Jerman; slednja naj bi konec maja, po preteku mandata sedanjemu nadzornemu svetu, postala njegova članica.

Kmalu naj bi po besedah predsednika nadzornega sveta Tomaža Toplaka objavili tudi javni razpis za predsednika in člana uprave. Banke upnice kot kandidata za to mesto po dostopnih podatkih podpirajo nekdanjega člana uprave Droge Marka Jazbeca, ki naj bi ga zanimalo le mesto predsednika, ne pa tudi člana Istrabenzove uprave. Kljub zahtevi bank upnic za sodelovanje pri reševanju holdinga nadzorniki niso odstavili Bavčarja. Banke sicer tudi zahtevajo, naj Istrabenz omogoči s strani bank izbranim svetovalcem – omenja se družba A. T. Kearney – izvedbo skrbnega pregleda poslovanja Istrabenza in njegovih družb ter dokapitalizacijo družbe v višini 50 milijonov evrov.

Glede zahteve 19 bank upnic o sestavi uprave je Toplak v četrtek pojasnil, da je neobičajno, da bi upniki v tej fazi vstopili v organe upravljanja oziroma sodelovali pri pripravi finančnega načrta in nato o njem odločali. Prav tako ne pričakuje, da bi katerakoli od bank upnic v tem trenutku vložila predlog za stečaj Istrabenza. Nadzorni svet Istrabenza naj bi se znova sestal sredi aprila. Do tedaj naj bi uprava pripravila predlog finančnega prestrukturiranja družbe, ki ga mora uprava v skladu z zakonom o finančnem poslovanju podjetij, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju pripraviti v enem mesecu od nastopa insolventnosti družbe, torej do 30. aprila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.