Slovenija
81 ogledov

Banke podprle Ajdovce

Velikonja, rijavec Rosana Rijavec
Fructal. Občina pri nakupu potrebuje strateškega partnerja, ki bi zagotovil nujno širitev na nove trge.

Ajdovščina. “Tako uprava Pivovarne Laško kot uprave največjih bank upnic so zelo naklonjene naši ideji,” je pred današnjo oddajo zavezujoče ponudbe optimističen Peter Velikonja, svetovalec ajdovskega župana pri projektu nakupa Fructala, za kar si občina prizadeva s ciljem ohranitve delovnih mest.

Dva občinska scenarija

Občina Ajdovščina bo oddala zavezujočo ponudbo, ki predvideva dve možnosti: odkup v celoti s poznejšo odprodajo tretjinskega deleža ter odkup kontrolnega deleža 25 odstotkov plus eno delnico od večinskega kupca.

Prvo različico bi lahko izpeljali prek posebnega sklada, ki ga namerava v okviru zakona o zadrugah do jeseni ustanoviti vlada in ki bi začasno vložil denar. Skladu bi se nato vložek vračal prek odkupovanja delnic s strani zaposlenih, podjetij in drugih zainteresiranih.

Drugi scenarij predvideva, da bi občina (verjetno prek svoje družbe) od izbranega kupca odkupila kontrolni delež oziroma ta delež pridobila z dokapitalizacijo. Garancijo banke že ima. “Za nas bi bil najboljši partner tisti, ki bi zagotovil nove trge. To je namreč ključna težava Fructala, saj mu na trgih nekdanje Jugoslavije prodaja pada,” pojasnjuje Velikonja in dodaja, da so se z drugimi kandidati že pogovarjali.

Še pet tujih ponudnikov

Po naših informacijah so bili k oddaji zavezujočih ponudb povabljeni tudi Nectar, Spitz, Grupa Stanić, Argus Capital in verjetno San Benedetto, v katerem pa so to 
zanikali.

Prodajalec bo o dveh finalistih, s katerima se bo v sklepni fazi odprto pogajal o končni ceni, odločil najpozneje v enem mesecu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.