Slovenija
21 ogledov

Banke (so) bodo podražile storitve

banka Anže Petkovšek
Bančni ceniki kažejo, da je oziroma bo kar devet od 17 bank do maja podražilo plačilne storitve, ki jih najbolj pogosto uporabljajo potrošniki. Skupaj gre za 45 posameznih podražitev, pri čemer so se (oziroma se bodo) najbolj podražile direktne obremenitve in trajni nalogi pri Hranilnici Lon in univerzalni plačilni nalog (z vrstico OCR) na bančnem okencu pri Abanki.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je preverila, kako bodo podražitve vplivale na skupne, letne stroške poslovanja z bančnim računom pri "tipičnem" potrošniku. Košarica bo občutno dražja le pri treh bankah, in sicer na letni ravni za več kot 5 odstotkov. Dobrih deset odstotkov več bodo morali tako plačevati komitenti Hranilnice Lon, za več kot 5 odstotkov dražje bodo poslovali komitenti Abanke, ki poslujejo na bančnem okencu, in spletni komitenti Poštne banke. Na drugi strani bodo v Sparkasse storitve za tiste, ki poslujejo na bančnem okencu, cenejše za 14,58 odstotka, košarica storitev pa se je za malenkost pocenila tudi pri banki Unicredit.

Za nižje stroške poslovanja z računom

ZPS ugotavlja, da praktično vse banke počasi dražijo poslovanje z bančnim računom. Od začetka 2013 le Delavska hranilnica ni podražila storitev, ki jih spremljajo v ZPS. Za prihranek pri poslovanju z banko mora torej vsak ukrepati sam.

Največji prihranki se obetajo tistim, ki se bodo odločili za zamenjavo banke. Pri poslovanju na bančnem okencu je mogoče z zamenjavo banke prihraniti tudi do 177,82 evra letno, pri poslovanju s spletno banko pa do 66,46 evra letno. V obeh kategorijah je bila po naši metodologiji najugodnejša Delavska hranilnica.

"Tipičen" slovenski potrošnik opravi na svojem bančnem računu na mesec šest (6) plačil z univerzalnim plačilnim nalogom (UPN - od tega štiri plačila z vrstico OCR), eno plačilo izvede z direktno obremenitvijo in eno s trajnim nalogom. Poleg tega trikrat na mesec dvigne gotovino na bankomatu druge banke in uporablja kartico z odloženim plačilom. Pri izračunih niso upoštevani morebitni popusti za nove komitente, paketni popusti ter ugodnosti glede na tip prejemnika ali način plačila. Več o metodologiji izračunov si lahko preberete na spletnem mestu ZPS.

Več o zavarovalništvu in financah tudi na forumih Med.over.net.

Komentarjev 6
  • jaki 19:07 20.marec 2015.

    se piše, da nisi v lajfu nič ustvaru...

  • s.i.k. 16:49 19.marec 2015.

    .?in ..prav. kar naj. meni je uspelo celo življenje doslej uspelo preživeti brez enega samega kredita. nimam več limita, nimam več minusa. uspelo mi je zamenjat dokopitspolizirano banko za drugo. vsako nakazilo takoj v celoti dvignem. in zdaj me moti ...prikaži večti samo še to, da moram vsak mesec plačat pildek , na katerem piše točno to, kar točno vem brez njega. ( in ne maram bank.

  • BojanBojan 16:07 19.marec 2015.

    Tipično za socialistične banke!Če ne znaš obračati denarja, potem dvigneš cene za storitve!Ko jim pa totalno zaškripa, pa davkoplačevalci pridejo na vrsto!Kakšna ironija...tole slovensko kvazi bančništvo.