Slovenija
3 ogledov

Banke v osmih mesecih s 94 milijoni evrov izgube

Evri Shutterstock
Slovenske banke so v prvih osmih mesecih ustvarile 94,2 milijona evrov izgube po obdavčitvi, kar je sedemkrat več kot v enakem obdobju lani.

Delež terjatev z zamudami nad 90 dni med vsemi terjatvami se je od začetka leta povečal za 2,3 odstotne točke in avgusta znašal že 13,5 odstotka, ugotavlja Banka Slovenije.

Kot je še razvidno iz najnovejšega poročila Banke Slovenije o poslovanju bank v tekočem letu, se je bilančna vsota bank v Sloveniji v letošnjih prvih osmih mesecih zmanjšala za 1,5 milijarde evrov. Konec avgusta je tako znašala 47,2 milijarde evrov, kar je 5,5 odstotka manj kot pred letom dni.

Skupno število podjetij z zamudami pri plačilu obveznosti do bank se je od lanskega decembra do konca letošnjega avgusta povečalo za 8,5 odstotka na 5692, s tem pa se je povečal tudi delež neplačnikov. Teh je zdaj že skoraj 22 odstotkov vseh, v povprečju pa s plačili zamujajo 505 dni, kažejo podatki Banke Slovenije.

Največ zamudnikov iz trgovske panoge

Največ podjetij, ki so konec avgusta zamujala s plačilom obveznosti do bank, je bilo iz trgovske panoge, sledijo gradbeništvo in predelovalne dejavnosti. Najvišji delež zamudnikov med vsemi podjetji v svoji panogi pa je zabeležilo gradbeništvo, kjer je bilo neplačnikov kar dobrih 38 odstotkov, sledita dejavnosti finančnega posredništva (29,1 odstotka) in gostinstva (28,8 odstotka).

Zaradi slabih terjatev so banke do konca letošnjega avgusta oblikovale skoraj 3,8 milijarde evrov oslabitev, kar je 7,7 odstotka vseh njihovih terjatev. S tem se je delež pokritosti terjatev z oslabitvami v obdobju od konca lanskega leta povečal za več kot eno odstotno točko, od konca leta 2010 pa že skoraj za tri.

Stanje terjatev slovenskih bank se je v prvih osmih mesecih letos nekoliko zmanjšalo na 49,3 milijarde evrov. Še vedno je bilo v bilancah bank največ terjatev bonitetnega razreda A in B (86,7 odstotka), a se je ta delež v primerjavi s koncem leta 2011 znižal za skoraj dve odstotni točki. Po drugi strani se je za toliko zvišal delež terjatev bonitetnega razreda C, D in E v tem časovnem obdobju in znaša 13,3 odstotka.

Banke so še naprej zmanjševale kreditiranje nebančnega sektorja. Kumulativna vrednost posojil se je v osmih mesecih zmanjšala za 827 milijonov evrov oz. 5,7 odstotka na 32 milijard evrov. Pri tem so banke povečevale posojanje državi, zmanjševale pa gospodinjstvom in podjetjem.

Komentarjev 5
  • dragec 09:56 21.oktober 2012.

    Dobim občutek, da so vse te izgube na bankah zrežirane. Kdo in zakaj to delajo?

  • erikkk 14:15 20.oktober 2012.

    Sploh ne vem kako je sploh mogoča izguba v bankah , poleg tako visokih provizij in obresti ...a so kdo tlači denar v svoj žep pa potem prikaže kot izgubo ... Tile bančniki naj dajo vse papirje na ...prikaži več mizo da se jasno vidi kam denar polzi ...

  • mukotrpni 11:08 20.oktober 2012.

    ja,in?a zdaj spet potrebujejo dokapitalizacijo? Naj crknejo tako kot mi kreditojemalci.Ko smo jemali kredit niso spraševali ali bomo lahko plačali.Tako je in če hočeš kredit pristani na njihove pogoje.Zdaj ko so vse zavozili pa jemljejo naš denar za dokapitalizacijo .Treba ...prikaži večba jih vse v arest strpat , pa tudi tiste kateri so odobrili dokapitalizacijo .Banke so same krive za svoje izgube zaradi požrtije in prevelikih apetitov.B..NDA...