Slovenija
678 ogledov

Banke zahtevale razlastitev: Mirko Tuš je moral prodati zemljišča v Braziliji

Slovenske novice: Začetek sojenja nekdaj najbogatejšemu Slovencu - Mirko Tuš Aleš Beno
Eden od pogojev, da so bankirji pristali na preventivno prestrukturiranje Tuša, je bil prodaja osebnega premoženja Mirka Tuša. Ta naj bi zato že prodal naložbo v Braziliji. V Tušu medtem pravijo, da se zdaj osredotočajo izključno na trgovino, njihovi rezultati pa da se izboljšujejo.

"Tuš dobaviteljem dolguje zelo malo. Vseh dolgov, tudi tistih, ki še niso zapadli in so torej znotraj plačilnega roka, je okoli 25 milijonov evrov. Zapadlih pa je le za okoli tri milijone evrov, kar je za trgovsko družbo relativno malo," pravijo naši viri blizu Tuša in dodajajo: "Vseh dolgov, ki jih ima družba do bank pa še zdaleč ni 400 milijonov evrov, kot pišejo nekateri mediji, številka je kvečjemu tam okoli 250 milijonov evrov." 

Ključna težava, ki jo ima Tuš, je vrednotenje nepremičnin. Zadolževali so se za gradnjo novih trgovskih centrov, ki so jih pri bankah zastavili za posojila. Njihova vrednost je danes od 30 do 40 odstotkov nižja kot takrat, kar je tudi jedro diskusije z bankami pri prestrukturiranju dolga.

Tretjino dolga bi poplačali z odpordajo premoženja

Po naših informacijah naj bi banke pristale na načrt, po katerem naj bi Tuš tretjino dolga poplačal s prodajo premoženja, dve tretjini pa naj bi ga prestrukturirali.

V tem procesu, ki ga v Tušu vodi nekdanji finančni minister Uroš Čufer, naj bi največ zaslužili z monetizacijo nepremičnin.

Z odprodajo trgovskih centrov naj bi dobili okoli 150 milijonov evrov in z denarjem poplačali del dolga, poudarjajo naši viri.

Če drži, da bodo s tem poplačali tretjino dolga, je skupni dolg družbe vendarle višji od 400 milijonov evrov. 

Novice: To je razlog, da sta Mirko Tuš in soproga priznala krivdo - Mirko Tuš | Avtor: Žurnal24 main Mirko Tuš. Žurnal24 main

So pa nekatere banke imele svoja posojila slabše zavarovana kot druge, zato do preventivnega prestrukturiranja niso vse enako naklonjene. 

Mirko Tuš prodal naložbo v Braziliji

V Tušu so s pojasnili skopi. "V uresničevanju zastavljene dolgoročne strategije smo sedaj popolnoma osredotočeni na naš najpomembnejši steber – trgovino, kjer krepimo položaj največjega slovenskega trgovca na trgu. To potrjujejo tudi tekoči rezultati, ki se konstanto izboljšujejo, kar je osnova za uspešen zaključek prestrukturiranja družbe," so zapisali. 

Eden od pogojev, ki so ga bankirji dali za to, da se postopek preventivnega prestrukturiranja sploh začne, je bil po naših informacijah tudi razlastitev prvega moža imperija Mirka Tuša.

Ta naj bi zato že prodal okoli dva milijona evrov vredno zemljišče v Braziliji, kjer naj bi želel zgraditi apartmajsko naselje ter še nekaj drugih gradbenih projektov. Za te naložbe si je denar namreč sposodil pri svojem podjetju.

Če niso poslali revidiranega letnega poročila, jih čaka globa

Poleg tega Tuš po naših informacijah Agenciji za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) še vedno ni poslal revidiranega letnega poročila za leto 2014, rok za to se je iztekel konec avgusta. V celjski družbi nam tega niso niti potrdili niti zanikali.

Če ga družba ne predloži, jo čaka globa od šest do trideset tisoč evrov, s 300 do 2.500 evri pa je kaznovana tudi odgovorna oseba družbe, pojasnjujejo na Ajpesu.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • dragec 15:27 08.januar 2016.

    Temu tajkunu pobrati kompletno imetje

  • sintesi 06:13 10.september 2015.

    jager je edini ki je uspešen in bo kupil kar je pohlepnemu mirku ostalo

  • Lavdan 16:10 09.september 2015.

    Če je 400 milionov kredita premoženje potem je tajkun. Kredit naj odplača ne da ga prestrukturira, mi pa potem banke.