Slovenija
183 ogledov

Baragi so štete ure

Andrej Baraga z nekdanjim pravosodnim ministrom Lovrom Šturmom (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Neuradno. Sodni svet se nagiba k razrešitvi predsednika ljubljanskega sodišča.

"Policija je z navedeno zadevo seznanjena in bo proučila, ali obstajajo znaki kaznivega dejanja, ki se uradno preganja. Če se bo pokazalo, da je tako, bo izvedla vse potrebne ukrepe v skladu z zakonskimi pooblastili," na Generalni policijski upravi odgovarjajo na vprašanje, ali bodo zoper vodilne ljubljanskega okrožnega sodišča vložili kazenske ovadbe zaradi suma nezakonitega nadzora izpiskov telefonskih pogovorov nekaterih zaposlenih na sodišču.

Ne le prekršek
Potem ko je predsednika sodišča Andreja Barago informacijska pooblaščenka kaznovala zaradi prekrška, naj bi tudi ljubljanski tožilci kmalu začeli preverjati, ali je Baraga z nezakonitim zbiranjem telefonskih izpiskov zlorabil osebne podatke ali celo uradni položaj, pravijo neuradni Žurnalovi viri. "Na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu nimamo kazenske ovadbe v tej zadevi. Če jo bomo prejeli, bomo o njej odločali," pa uradno pojasnjujejo na tožilstvu.

Andrej Baraga je decembra odredil pregled izpiskov službenih mobilnih telefonov zaposlenih, da bi ugotovil, kdo v javnost posreduje informacije o preiskavi napada na sodnico Katarino Turk Lukan. Informacijska pooblaščenka je pri inšpekcijskem nadzoru ugotovila, da je Baraga nezakonito zbiral osebne podatke zaposlenih.

Pravni strokovnjak in odvetnik Marko Bošnjak pa pojasnjuje, da "se niti kaznivo dejanje zlorabe položaja niti zloraba osebnih podatkov ne preganjata na predlog. To sta kaznivi dejanji, ki ju tožilstvo preganja po uradni dolžnosti. Ko izvedo, da nekje obstaja določen sum storitve kaznivega dejanja, morajo, če menijo, da to dejanje dejansko vsebuje elemente kaznivega dejanja, ukrepati." Profesor z ljubljanske pravne fakultete Lojze Ude pa opozarja, da bi zaradi morebitne kazenske ovadbe zoper predsednika določenega sodišča "ljudi začelo skrbeti, da jim sodijo ljudje, ki sami kršijo zakon".

Škodi pravosodju
"Če bi kateremukoli predsedniku kateregakoli sodišča v državi dokazali, da je nezakonito nadzoroval telefonske pogovore svojih sodnikov, to zagotovo ne bi dvignilo ugleda sodišča. Sodišče mora strogo zapoved varovanja osebnih podatkov še toliko bolj spoštovati, ker ima kot pravosodni organ na tem področju že tako precejšnje pristojnosti kaznovanja kršitev teh zapovedi," pa še meni Ude.

Grozi mu razrešitev
"Sodni svet je začel ugotavljati, ali so podani pogoji za morebitno razrešitev predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani Barage," so po večurni četrtkovi razpravi sporočili člani sodnega sveta. Pravniki pa neuradno pojasnjujejo, da "so s tem že začeli teči postopki njegove razrešitve in da se Baragi izteka čas na položaju prvega moža osrednjega sodišča v državi". Predsednik sodnega sveta Branko Masleša dodaja, da bodo "pred sprejemom odločitve pridobili tudi izjavo predsednika sodišča in mnenje pravosodnega ministra".

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Kdo bo naslednik
Odločitev o morebitni Baragovi razrešitvi, skupaj z dokumenti o domnevno nezakonitem preverjanju izpiskov telefonskih klicev zaposlenih na sodišču, je v začetku meseca sodnemu svetu namreč prepustil prav pravosodni minister Aleš Zalar, češ da "lahko postopek za razrešitev vodijo neodvisno od sodnega postopka". Baraga, ki je zaradi 1.660 evrov kazni informacijske pooblaščenke na ljubljanskem okrajnem sodišču zahteval sodno varstvo, odgovarja, da "o odločitvi sodnega sveta uradno še ni bil obveščen". Na vprašanje, kdo bo ob njegovi morebitni razrešitvi vodil sodišče oziroma ali bo za naslednico predlagal trenutno podpredsednico Andrejo Sedej Grčar, pa Baraga odgovarja, da "o tem še niso bile sprejete nobene odločitve ali predlogi". Prav tako se še ne ve, ali bi Sedej Grčarjeva sprejela položaj predsedujoče sodnice.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.