Slovenija
148016 ogledov

Velika novost glede EMŠO številke

EMŠO številka 506 zurnal24.si
EMŠO številka se spreminja.

Uporabljati se je začela novela zakona o centralnem registru prebivalstva. S tem so v osebni identifikacijski številki EMŠO (enotna matična številka občana) omogočili uporabo šifer registra od 50 do 59, ne le 50, kot velja trenutno. Vlada je pripravila spremembo zakona, saj v šifri registra 50 ni več mogoče zagotoviti novih številk EMŠO.

osebna izkaznica Slovenija EMŠO spreminjamo zaradi migrantov

Državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Tina Heferle je ob obravnavi predloga novele na seji DZ pojasnila, da se EMŠO določa tako slovenskim državljanom kot tujcem, ki imajo v Sloveniji urejen status ali pravice in obveznosti, med drugim na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter davkov.

Nekateri tujci, ki jim je določena številka EMŠO, pa prihajajo iz držav, kjer ne beležijo rojstnega datuma kot v Sloveniji. Tem osebam določijo EMŠO na 1. januar, zato se ta dan za določena leta hitro polni. "Zaradi tega je verjetno, da bi se v prihodnje določene kombinacije izčrpale, kar bi bilo z vidika obravnave posameznika nedopustno," je poudarila Heferle.

Poslanci so novelo brez glasu proti sprejeli 2. aprila, veljati pa je začela 27. aprila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 28
  • Idioti 15:02 14.maj 2024.

    Pejte v Q !! S čem vi strašite državljane !!!!!!!! Kašne Q -evske novosti , da mi je samo vedet !!!! A to da je zmanjkalo številk 50 in bodo sedaj novorojenim dodeljevali številko 51 je za vas velika novost ...prikaži večt !!!! Če ste vi na Žurnalu usekani in vam je to strahotna novica , nam , ki imamo številko 50 , jo pač noben e more spremeniti ! !

  • andrija 06:07 14.maj 2024.

    razlika med original sliko in tisto na osebni pa taka da mi je osebno sram pokazati

  • dare326 11:03 13.maj 2024.

    Danes imajo zapisan dan rojstva, samo pred ilegalnim prehodom meje zavržejo dokumente, imajo večinoma druga imena in jim naša oblast pač dodeli rojstni datum, namesto da bi jih poslali v izvorno državo.