Slovenija
19 ogledov

“Barbarsko dejanje banke”

“Zahtevamo samo denar, ki smo ga pošteno zaslužili. Če ne gre drugače, naj ga za Žurnal24 main
Protest delavcev Gratima. Banka brez obvestila zapečatila prvo stanovanje.
Iskanje rešitve
Sestanek. Danes bo na Občini Sežana sestanek delavcev, humanitarnih ustanov in centra za socialno delo, udeležil pa naj bi se ga tudi predstavnik banke. Poskušali bodo najti rešitev za nastanitev delavcev; omenja se tudi socialno stanovanje.

Še dobro, da je v sosednjem stanovanju ena postelja začasno prazna, sicer ne vem, kam bi šel,” nam je povedal Selvedin Tarakčija, eden od šestih Gratimovih delavcev, ki so ostali brez strehe nad glavo. Prejšnji teden je namreč Hypo Leasing brez predhodnega obvestila zapečatil prvega od treh apartmajev, v katerih skupno živi 26 delavcev. “Štirje delavci naj bi se danes zvečer vrnili iz Bosne. Za zdaj ne vemo, kje bodo spali,” nam je Tarakčija dejal včeraj popoldne. Gratim kot lizingojemalec ni plačeval obveznosti do banke, a se njegov lastnik Mesud Ibričić za usodo delavcev ne zmeni; kot smo poročali, jim dolguje tudi pet plač in prispevke.

Aktivisti organizacije Nevidni delavci sveta so na včerajšnjem protestu poudarili, da ne bodo pristali na nasilno preganjanje delavcev ter zlorabe in samovoljo banke.

Država, ki je vzpostavila pogoje za tovrstne zlorabe, naj izplača delavce in izterja denar od delodajalcev.
Andrej Kurnik, Nevidni delavci sveta

Le humanitarne geste
Gratimovi delavci so na stisko in kršitev pravic s protestom opozorili že konec februarja, toda razen humanitarnih gest se ni zgodilo nič. Večina delavcev se je že vrnila domov v Bosno, okrog 40 pa jih v Sežani in Kopru vztraja ob pomoči Karitasa, Rdečega križa in enkratni denarni socialni pomoči.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.