Slovenija
8248 ogledov

Bavčar o premoženju: "Celotna zadeva je zelo nenavadna"

Igor Bavčar Saša Despot
Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar je na sodišču pojasnjeval izvor premoženja.

Finančna uprava RS (Furs) je vložila tožbo za določitev deležv na skupnem premoženju Igorja Bavčarja v višini 136.838 evrov. Gre za nepremičnine in osebno vozilo zakoncev. Bavčarjevi odvetnici sta danes poudarili, da je tožba Fursa nesklepčna, nelogična in neživljenjska. Opirala naj bi se na okrog 24 milijonov evrov prihodkov iz let 2007 in 2008, odvetnici pa sta prepričani, da želi Furs od Bavčarja pravzaprav izterjati plačilo davščin za 18 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi, ugotovljene v kazenski zadevi Istrabenz.

Bavčar je danes v pričanju dejal, da tega ni mogoče šteti za njegov prihodek. S tem se ni strinjala državna odvetnica Valerija Šter, ki je poudarila, da gre za nerelavantne trditve v danes obravnavanem postopku, saj želi Furs s tem ugotoviti le, kakšno je stanje pri lastništvu premoženja.

"Celotna zadeva je zelo nenavadna, vse so mi vzeli, hkrati pa zahtevajo, da od tega, kar so mi vzeli, plačam še dohodnino," je poudaril Bavčar. Navedel je, da je delež njegove soproge na skupnem premoženju večji ne glede na finančni vložek, saj sam v času osamosvojitve ni imel dovolj časa za družino, za katero je skrbela njegova soproga Ljubomira Hortner Bavčar. Dodal je, da nima premoženja, račune pa ima blokirane.

Bavčarju je sicer država lani že odvzela gozdove in njive na Notranjskem. Zaseženo premoženje je bilo ocenjeno na 43.000 evrov, z njim pa bodo poplačali del dosojene denarne kazni. Po pravnomočni sodbi ljubljanskega okrožnega sodišča mora vrniti namreč tudi nekaj več kot 18 milijonov evrov nezakonite premoženjske koristi, ki jo je pridobil pri veriženju delnic Istrabenza iz leta 2007.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 28
 • luka93 20:29 03.februar 2018.

  striček pa nekam žejno zgleda...

 • borut08 22:39 02.februar 2018.

  Pa ne prevec kritizirat,ker to bere tudi policija in lahko kaksno preiskavo proti vam ali vas pridrzijo ali kako drugace terorizirajo isto kot v Bih.saj za vsem tem stoji drzava.

 • Avatar Zala
  Zala 20:28 02.februar 2018.

  Revček, vse so ti vzeli. Povej no, kako je pa s Kliniko za male živali v Postojni? Zgradil si jo z nakradenim denar in lastnica je hčera Špela. Bojda tako trpi, da je pobegnila v London. Ja, Zagožnova hči je ...prikaži več tudi zbežala v London. Tatinska zalega da vam ni para.