Slovenija
1440 ogledov

Sodišče zavrnilo Bavčarja. Kaj sledi?

Igor Bavčar Saša Despot
Okrožno sodišče v Ljubljani je zavrnilo prošnjo za odlog prestajanja zaporne kazni nekdanjega prvega moža Istraenza Igorja Bavčarja.

Pri prošnji se je Igor Bavčar skliceval na določbo zakona, ki omogoča, da se kazen odloži, če mora obsojeni opraviti določeno delo, ki ga je začel, in bi nastala občutnejša škoda, če ga ne bi opravil.

Odločitev sodišča sicer še ni pravnomočna, saj se Bavčar nanjo lahko pritoži v treh dneh. Bavčar, ki je po prvi obsodilni sodbi, ki je bila nato razveljavljena, odhod v zapor prelagal zaradi zdravstvenih razlogov, se je tokrat skliceval na druge določbe zakona o izvrševanju kazenskih sankcij. S spremembo zakona je namreč med utemeljenimi zdravstvenimi razlogi le še hospitalizacija.

zapor rešetke Robert Rotar Slovenija Zato je umrl v Zadru priprti slovenski državljan

Bavčar bi moral v zapor 20. julija, a je tik pred sodnimi počitnicami vložil prošnjo za odlog začetka prestajanja kazni in hkrati zahteval izločitev dveh sodnikov pri odločanju. Okrožno sodišče je zahtevo za izločitev v odločanje posredovalo Višjemu sodišču v Ljubljani, ki je zahtevo zavrnilo, Bavčar pa je ob izteku pritožbenega roka izkoristil še možnost pritožbe na vrhovno sodišče, ki mu je pritrdilo in iz odločanja izločilo predsednika okrožnega sodišča Marjana Pogačnika in podpredsednico Sonjo Ilovar Gradišar.

Okrožno sodišče je sicer septembra lani Bavčarja ter brata Sušinski znova obsodilo zaradi pranja denarja pri preprodaji delnic Istrabenza, Bavčar pa je bil oproščen obtožb napeljevanja k zlorabi položaja. Bavčarju je sodišče zato izreklo kazen petih let zapora, Kristjana Sušinskega je obsodilo na tri leta zapora, Nastjo pa na dve leti. Vsi trije so se pritožili na višje sodišče, vendar je to potrdilo sodbe.

Bavčar mora sicer po pravnomočni sodbi ljubljanskega okrožnega sodišča vrniti tudi nekaj več kot 21 milijonov evrov nezakonite premoženjske koristi, ki jo je pridobil pri veriženju delnic Istrabenza iz leta 2007.

Zapor na Povšetovi Službe Slovenija Iščejo pravosodne policiste

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
 • Avatar Leon
  Leon 19:31 07.september 2017.

  Sodišče zavrnilo Bavčarja. Kaj sledi?.............Na operacijo gre ! Boli ga kuhac .

 • ode 19:09 07.september 2017.

  Mečem si ga na roko, pa mi še ni prišlo. Torej lahko zahtevam odlog prestajanja kazni.

 • pje 19:00 07.september 2017.

  Totega do po sodiščeh sprašuvale kej bi gospod in kaj nebi. Npr. mene reveža pa bi za 5 eurov tam po sodišče pošikovale pa takoj v rest fu kn0le.