Slovenija
447 ogledov

Igor Bavčar na prostosti vsaj še mesec dni dlje

Igor Bavčar Saša Despot
Ljubljansko okrožno sodišče zaradi procesnih ovir pred začetkom sodnih počitnic še ni odločilo o prošnji nekdanjega prvega moža Istrabenza Igorja Bavčarja za odlog prestajanja kazni. Bavčar, ki bi moral za rešetke 20. julija, bo tako vsaj še mesec dni dlje na prostosti.

Ljubljansko okrožno sodišče o prošnji nekdanjega prvega moža Istrabenza Igorja Bavčarja za odlog prestajanja kazni pred začetkom sodnih počitnic ni uspelo odločiti zaradi procesnih ovir. Bavčar je namreč zahteval tudi izločitev predsednika sodišča iz odločanja, višje sodišče pa ga je v zadevi, ki ni nujna, zavrnilo.

Kakšni so razlogi, ki jih je Bavčar navedel v prošnji za odlok prestajanja kazni in kakšne so podlage za zahtevo za izločitev predsednika sodišča Marjana Pogačnika in podpredsednice Sonje Ilovar Gradišar, na sodišču niso pojasnili.

Višje sodišče zahtevo zavrnilo

Okrožno sodišče je v torek zahtevo za izločitev v pristojno odločanje posredovalo Višjemu sodišču v Ljubljani, ki je v sredo zahtevo za izločitev predsednika in podpredsednice sodišča zavrnilo. Odločba je bila odpravljena še isti dan.

"Ne glede na to še vedno obstoji procesna ovira, da bi o prošnji za odlog obdolženega na Okrožnem sodišču v Ljubljani lahko odločali," so pojasnili. V skladu z zakonom o upravnem postopku ima namreč obdolženi po prejemu sklepa višjega sodišča 15 dni časa za pritožbo, o kateri bo, če bo vložena, odločalo vrhovno sodišče.

Ker zahteva za izločitev predstavlja procesno oviro, bo vsebinsko odločanje o prošnji za odlog izvršitve kazni mogoče šele po pravnomočnosti sklepa Višjega sodišča v Ljubljani glede izločitve.

Čas sodnih počitnic

Ob tem pa na so na sodišču dodali, da v skladu z zakonom o sodiščih v času sodnih počitnic procesni roki, razen v zadevah, ki jih zakon opredeljuje kot nujne, ne tečejo, prav tako se ne vročajo sodna pisanja oz. začnejo procesni roki teči prvi naslednji dan, ko se iztečejo sodne počitnice. "Zadeve izvrševanja kazni zapora v skladu z zakonom ne štejejo kot nujne," so dodali.

Sodne počitnice sicer trajajo do 15. avgusta.

Okrožno sodišče je septembra lani Bavčarja ter brata Sušinski znova obsodilo zaradi pranja denarja pri preprodaji delnic Istrabenza, Bavčar pa je bil oproščen obtožb napeljevanja k zlorabi položaja. Bavčarju je sodišče zato izreklo kazen petih let zapora, Kristjana Sušinskega je obsodilo na tri leta zapora, Nastjo pa na dve leti.

Višje sodišče je nato maja letos potrdilo obsodilne sodbe, ki so postale pravnomočne. Obsojeni imajo sicer možnost vložiti tudi zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, vendar te ne zadržijo prestajanja kazni.

Zaradi zdravstvenih razlogov še ni odšel v zapor

V prvotni sodbi julija 2013 je bil Bavčar zaradi pranja denarja in zlorabe položaja obsojen na sedem let zapora, a je sodbo nato vrhovno sodišče pred dvema letoma razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje, Bavčar pa iz zdravstvenih razlogov v tem času ni nastopil zaporne kazni.

Brata Sušinski sta sicer del kazni pred razveljavitvijo že prestala, za odlog prestajanja kazni pa je sedaj zaprosil tudi Kristjan Sušinski, so za STA še pojasnili na okrožnem sodišču.

Komentarjev 6
  • Papaja Popi 17:23 15.julij 2017.

    Pa se je Mrož spet rešil za nekaj časa. Vse to je bilo dogovorjeno že vnaprej in mi ovce to trpimo. Poslati bi jih bilo treba na Žale.

  • Avatar Džoser
    Džoser 17:17 15.julij 2017.

    Kompletno Ljubljansko okrožno sodišče z vsemi advokati,tožilci in sodniki istočasno z Bavčarjem zapret za sedem let brez možnosti pomilostitve ali znižanja kazni.Poleg tega jim ukiniti igranje košarke,gledanje televizije, brez vikend izhodov,brez vsakih obiskov (samo enkrat na mesec žena!),brez interneta, mobilnih ...prikaži več telefonov, tabličnih računalnikov. Samo kramp in lopata,da jih v sedmih letih znucajo do ročaja potem pa gredo lahko domov.Drugače podaljšek!

  • dragec 12:06 15.julij 2017.

    Janez 53, če se upaš, v Šparu ukradi eno milka čokolado, pa boš občutil kako je naše sodstvo sposobno???