Slovenija
84 ogledov

Bavčarju ne bo treba v zapor

slovenija 09.06.10, Igor Bavcar, istrabenz, tajkun, intervju, modra hisa, foto: Anže Petkovšek
Vrhovno sodišče je kot kaže Igorju Bavčarju po vseh točkah obtožnice odložilo prestajanje sedemletne zaporne kazni.

Odvetnik Marko Bošnjak, ki zagovarja obsojenega nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja, je za STA potrdil, da je prejel sklep vrhovnega sodišča o začasnem zadržanju sodbe Bavčarju v zadevi Istrabenz. Bavčarju do končne odločitve vrhovnega sodišča ne bo treba na prestajanje dosojene sedemletne zaporne kazni na Dob.

Ali gre za dokončno odločitev, še ni znano

"Prejeli smo odločitev, da je nadaljnja izvršitev sodbe začasno zadržana glede na vsebino zahteve za varstvo zakonitosti. Ali je vrhovno sodišče zadevo razveljavilo, spremenilo ali bodo še kaj odločali, pa je treba vprašati sodišče," je pojasnil odvetnik.

Bavčarjev zagovornik  danes ni želel špekulirati o tem, kaj odločitev o zadržanju prestajanja kazni pomeni za končno odločitev. "Ali je vrhovno sodišče zadevo razveljavilo, spremenilo ali bodo še kaj odločali, pa je treba vprašati sodišče," je pojasnil.

Z vrhovnega sodišča so nam sporočili, da nam podrobnosti o odločitvi ne morejo povedati, saj še niso prejeli povratnice, ki bi potrjevala, da je Bavčar sodbo prejel.

Bavčar kot Kordež?

Pojavljajo se namreč ugibanja, ali to pomeni, da bo vrhovno sodišče ravnalo podobno, kot je bilo v primeru nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža, za katerega je sodišče po začasni prekinitvi prestajanja zaporne kazni kasneje tudi razveljavilo sodbo.

Bavčar je bil obsojen zaradi preprodaje delnic Istrabenza, s čimer naj bi bila oškodovana Pivovarna Laško, vendar mu doslej zaradi zdravstvenih razlogov tja ni bilo treba oditi.

 

Kazniva dejanja so se zgodila  leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

 

Za zapor preveč bolan, za lov in ribolov ne

Bavčar je bil pravnomočno obsojen avgusta 2014, kazen bi moral začeti prestajati januarja letos, vendar je bil  v izolskem Medicorju operiran na srcu, prestajanje kazni pa so mu odložili tudi kasneje, ko naj bi bil za prestajanje zaporne kazni preveč bolan. Njegova zdravnica Metka Zorc je ob zadnji prošnji, na začetku junija zatrdila, da je Bavčar zaradi pooperativnega zapleta močno ogrožen, da mora biti ves čas pod nadzorom, se izogibati naporom in počivati, saj bi se stanje lahko vsak hip poslabšalo in bi ga morali hospitalizirati.

Kot poroča TV Slovenija pa sovaščani iz Vrhnike pri Ložu, kjer ima Bavčar vikend, pripovedujejo o tem, da je Bavčar zelo aktiven in se z avtomobilom večkrat dnevno vozi sam. Urejal naj bi tudi okolico hiše, hodil na lov in ribolov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 35
  • allstarr111 09:52 28.junij 2015.

    Tako to delajo v italijihttp://si.pokernews.com/novice/2015/01/italijanski-prevarant-ki-je-oskodoval-tudi-slovenske-pokeras-15454.htm

  • Dusan Kokalj 14:33 24.junij 2015.

    V Sloveniji imamo zakone napisane za barabe tako da jim nobeden nič ne more.Zapreti kje treba reveža ker je bil lačen in je zmaknil pol štruce kruha.Kje si Cerar ki so te polna usta poštenosti.Vsi ste enake barabe.

  • dragec 21:28 23.junij 2015.

    banda SSDSS ovska