Slovenija
42 ogledov

Bayer zavaja lekarne

Prva dama agencije za zdravila Martina Cvelbar pravi, da jih je Bayer sicer obve Žurnal24 main
Zdravila že več mesecev ni v lekarnah. Bayer lahko pred globo reši le višja sila.

“Zdravila, ki mi ga je na recept predpisal zdravnik, v lekarnah ni,” nas je obvestil bralec. Da zdravila Canesten v kapljicah res ni, so nam potrdili v Lekarni Ljubljana.

Globa do sto tisoč evrov
Višja sila. Na vprašanje, ali je Bayer zaradi nedobave zdravila v prekršku, na agenciji za zdravila niso mogli odgovoriti. Preveriti je namreč treba, ali je do motnje prišlo zaradi višje sile. Če ni, pa je globa za podjetje od štiri tisoč do sto tisoč evrov, direktorica Bayerja pa bo morala plačati od 200 do dva tisoč evrov.

Na javni agenciji za zdravila v takem primeru svetujejo, da dobavo zdravila zahtevate v katerikoli slovenski lekarni. “Lekarna je dolžna zdravilo naročiti pri veletrgovcu, ta pa pri proizvajalcu, drugače pa trg preskrbeti z nadomestnim zdravilom,” so pojasnili. Dodali so, da lahko morebitno neodzivnost preskrbovalne verige agenciji za zdravila prijavi vsak.

Bayer vsakemu drugače
Proizvajalec zdravila Bayer je agencijo sicer skladno s pravili obvestil, da bo prišlo do motenj v oskrbi, vendar so napovedali, da bo to trajalo le do konca novembra. A Lekarni Ljubljana je Bayer poslal drugačno pojasnilo, namreč, da mora pred vnovično dobavo agencija odobriti spremembe v dokumentaciji. Da so vlogo dobili, so na agenciji potrdili, vendar so poudarili, da to ni razlog za moteno oskrbo ali za to, da vnovična dobava zdravila ni možna.

Bayer pa je Žurnalu24 pojasnil, da je do motenj v oskrbi prišlo zaradi težav v proizvodnji. “Po zagotovilih odgovornih za dobavo pričakujemo naslednjo pošiljko zdravila Canesten v raztopini v prvih dneh februarja,” so zagotovili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.