Slovenija
51 ogledov

"Begunci imajo iPhone, jaz pa nimam za jesti"

Gornja Radgona Anže Petkovšek
V javnosti vse več zapisov domnevnih policistov, ki nezadovoljni s svojo finančno situacijo, udrihajo po humanitarnem načinu obravnavanja beguncev v Sloveniji.

Na policiji so se odzvali na zapis, ki ga po Facebooku širi skupina Radikalna Ljubljana. Gre za tekst, ki naj bi ga napisal anonimni policist in v katerem naj bi napovedal tudi udeležbo petih avtomobilov policistov na včerajšnjem shodu  gibanja Slovenija zavaruj meje. Shoda se je udeležilo okoli 300 ljudi.

"Ne moremo potrditi, da gre za policista"

"Ne moremo potrditi, da je avtor izpostavljenega zapisa v resnici policist," pravijo na policiji in se od navedb in shoda distancirajo. "Četudi razumemo stisko policistov in imajo predstavniki policije kot posamezniki seveda pravico do lastnega mnenja, kot tudi udejstvovanja v svojem prostem času, pa se od njih, skladno s Kodeksom policijske etike pričakuje, da tako pri opravljanju svojega dela kot v zasebnem življenju varujejo lasten ugled in ugled policijske organizacije," so zapisali. Na policiji dodajajo še, da zapis, če je njegov avtor res policist, pomeni tudi kršitev določb o obveščanju javnosti.

Trije otroci in hendikepirana žena

Avtor pisma pravi, da je policist s tremi otroki in hendikepirano ter brezposelno ženo, na mesec pa z vsemi dodatki zasluži okoli 700 evrov. "Žena nikakor ne pride do službe, s takšno plačo le s težavo shajamo, životarimo. Stiskamo se v podnajemniški dvosobni luknji, ne bom se zlagal, če bom rekel, da je na našem krožniku meso le poredkoma. Žena se mora večkrat oglasiti na Karitasu.".

Domnevni policist ob tem ne pojasnjuje, ali ima žena dejansko priznan status invalidne osebe in torej zaradi tega dobiva nadomestilo za invalidnost in dodatek za tujo nego in pomoč, niti ne navaja, ali je družina prejemnica socialne pomoči ali dodatka za veliko družino. Kot je znano, so otroci socialno ogroženih družin upravičeni do brezplačnega kosila v vrtcih in šolah.

"Begunci imajo iPhone"

Domnevni policist naj bi pred nekaj dnevi 16 ur delal na mejnem prehodu. "Zanimivo mi je gledati uboge begunce z najnovejšimi iPhoni, medtem ko se moram jaz ubadati s stisko, ali bom sploh lahko nahranil štiri lačna usta. Drage Slovenke in Slovenci, je to pravično???"

Avtor zapisa meni, da se bo zaradi integracije "t. i. beguncev"  v Nemčiji zniževala minimalna plača, "saj ti ljudje niso enako produktivni kot mi". "Kot dobro veste, je tako, da kar naredi Nemčija, mora posledično tudi EU in verjemite, tudi mi bomo to morali storiti." 

Domnevni policist migrante imenuje golazen

To ni prvi zapis, ki bi ga naj, ob krizi z begunci, sestavil policist. Portal odmuh.si je nedavno objavil izpoved policista, ki je imigrante varoval v centru za begunce v Postojni. Tudi v tem primeru ni mogoče potrditi, ali gre res za policista, se pa v zapisu pojavljajo številne žaljiveke in opazke na račun pribežnikov, zapis pa se zaključi z ugotovitvijo: "V glavnem da je naša država našla sredstva za to golazen, medtem ko skoraj polovica drž. Slovenije nima za preživeti."

Kodeks policijske etike, ki je namenjen ozaveščanju policistov o pomenu spoštovanja etičnih načel in krepitvi etičnega oziroma moralnega ravnanja v praksi. Njegov v drugem členu pravi, da so policisti človekovo osebnost in dostojanstvo dolžni varovati tudi s preprečevanjem kakršnega koli nasilja, nečloveškega ravnanja in drugih dejanj, ki so ponižujoča do ljudi."Kaj pa, ko ponižujejo sami?

sergeja.hadner@zurnal24.si