Slovenija
55 ogledov

Begunci na Obrežju: Ko bi vsaj hrano pospravili za seboj

begunski center Žurnal24 main
"Ko bi vsaj hrano pospravili za seboj," pravi ena od prostovoljk v brežiškem centru za begunce in dvigne polno vrečo hrane, ki jo je pobrala le v enem od šotorov. "Na to smo pa res občutljivi," dodaja.

Brežiški center za begunce je bil danes nekaj ur prazen, tako da so vanj dovoli tudi kameram. Prostovoljke so hitele preoblačiti postelje in pospravljati, kajti iz Rigonc je bil že na poti nov avtobus z begunci. "Dvignili so nas sredi noči in od takrat smo tukaj. Pospravljamo in strežemo hrano," pravi Zinka Žnideršič iz Karitasa. "12 ur jih strežemo od spredaj in zadaj," pa doda prostovoljka brez uniforme in nas odpelje v še ne pospravljen šotor. "Poglejte koliko hrane ostane za njimi, to bi pa res lahko pospravili sami." 

begunski center | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kot pravi Antonija Zaniuk, predsednica Rdečega križa Brežice je trenutno dovolj vsega. Tako hrane kot oblek. "Ljudi je bistveno manj, tako da res ničesar ne potrebujemo," dodaja. Rdeči križ oskrbuje tudi šotorišče na Obrežju, kjer pa so prostovoljci iz različnih držav, Italijani, Avstrijci in tudi Hrvati.

šotori Obrežje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V šotoru z improviziranim nadstreškom so postavili info točko za begunce, na prenosne wc-je pa v arabščini napisali "moški", "ženski". "Ah, tega se ne držijo," pravi hrvaški prostovoljec. "Ja, trenutno imamo res vsega dovolj." Kot dodaja, so kolegom s hrvaške celo sporočili, da se zbiranje materialne pomoči za begunce začasno ustavi.

Hrana po šotorih, smeti povsod

Po odhodu zadnjega avtobusa, je na Obrežju ostalo pravo razdejanje. Hrana leži po šotorih, smeti so povsod. Prostovoljci so tako pred novim valom beguncev nekoliko preuredili šotorišče, ki ga je policija z vseh strani ogradila, in za silo počistili.  "Ko zapustijo center, vse ostane za njimi," pravi tudi poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Dodaja, da imajo velike težave tudi s kemičnimi stranišči, v katerih najdejo stvari, ki tja ne sodijo, tudi vrečke z obroki in "najlon" vrečke. "To moramo vzeti v zakup, tega ne bomo odpravili," meni Šestan.

begunci obrežje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Šotori Obrežje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

 

 

 

 

Trenutno je prazen tudi Tovarnik na srbsko-hrvaški meji. Oblasti so trenutek izkoristile za čiščenje smeti z ulic, železniške postaje in okoliških poti.

Preberite: Za čiščenje angažirali 31 delavcev

dezurni@zurnal24.si