Slovenija
57 ogledov

Begunci v Sloveniji: Na občini Brežice še nič ne vedo o ograji

Pince Anže Petkovšek
Predsednik vlade naj bi danes pojasnil, kakšne dodatne nujne ukrepe za obvladovanje migracijskih tokov je včeraj na tajni seji sprejela vlada.

Novinarska konferenca bo ob dveh, na njej pa bo poleg predsednika vlade Mira Cerarja tudi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar

Kaj ti dodatni nujni ukrepi pomenijo, uradno še ni znano, šlo pa naj bi za ograjo na meji s Hrvaško. V Slovenijo naj bi že prispelo 120 kilometrov žičnate ograje, ki jo je Slovenija kupila na Madžarskem, saj je bila na Poljskem čakalna vrsta predloga, je včeraj poročala Pop TV in dodala, da naj bi že pridobivali soglasja lastnikov zemljišč za postavitev ograje.

Ivan Molan | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Na občini Brežice, ki jo vodi Ivan Molan,  so nam danes zjutraj povedali, da z morebitno odločitvijo o postavitvi ograj še niso seznanjeni in da torej tudi niso bili zaprošeni za soglasje. 

Močan begunski val v sredo ali četrtek

"V sredo ali najpozneje četrtek lahko pričakujemo od 20.000 do 30.000 migrantov," je pred včerajšnjo sejo vlade ocenil zunanji minister Erjavec. Stavka voznikov grških trajektov, zaradi katerih se je število migrantov zadnje dni zmanjševalo, se je namreč končala. 

"Šli smo čez svoje zmožnosti"

Notranja ministrica Györkös Žnidarjeva je po včerajšnjem izrednem zasedanju Sveta ministrov EU za pravosodje in notranje zadeve v Bruslju povedala, da je ostale države seznanila, da je Slovenija pod nesorazmernim pritiskom: "Šli smo čez svoje zmožnosti, tako iz vidika svojih kadrov kot tudi vidika humanitarne oskrbe migrantov." Györkös Žnidarjeva je izpostavila tudi, da Slovenija po svojih najboljših močeh izvaja pravila schengna. Vendar naj tudi pomoč ostalih evropskih policistov, ki pomagajo v Sloveniji, naj ne bi bila dovolj za zagotavljanje kontrole in upravljanja z migracijskim tokom na dolgi rok, saj Slovenija nima kapacitet za sprejem takšnega števila ljudi.

Po besedah ministrice pa je tudi nemški kolega Thomas de Maizier opozoril, da ima Evropska unija le še nekaj tednov za ukrepe, preden bodo države začele sprejemati enostranske ukrepe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • ojla 08:45 11.november 2015.

    Čista resnica ,še Kučana treba poslat v resnični penzion.

  • principiumnovum 22:19 10.november 2015.

    Naši nimajo znanja in izkušenj s takšnimi situacijami. Operativci, ki so imeli bogate izkušnje s kriznimi situacijami iz vrha policije in teritorialne obrambe ter kasneje vojske so bili prisilno upokojeni, da so eldeesarji (danes je to SMC) lahko v miru ...prikaži več pokradli državo. Na terenu imamo danes sicer vzdržljive uniformirance, a kaj ko jih vodijo moje "sošolke" iz filofaxa ter fdvja pa eni ekonomisti in pravniki, ki nikdar niso bili niti na krvodajalski akciji, kaj šele da bi odslužili vojaški rok ali pa bili pri gasilcih. To je danes naša realna slika. Policiste in vojake komandirajo otroci gospodarskih kriminalcev, ki so do 27 leta vlekli štipendije (ki so bile večje, kot plače policistov, vojakov, gasilcev, med.sester...), se hodili drogirati na rok koncerte in metati granitne kocke v policiste na študentskih demonstracijah. Takšni danes vodijo državo in vi od njih pričakujete, da se bodo obnašali kot voditelji?

  • gornik 13:18 10.november 2015.

    Ni čudno da mu hodijo v zejle.