Slovenija
4095 ogledov

Begunec se je pred deportacijo zatekel v državni zbor

Poziva Cerarja MNZ ni upošteval.

Sirski begunec Ahmad Šamej, ki naj bi ga policija danes dopoldne deportirala na Hrvaško, se trenutno nahaja v parlamentu, v pisarni poslanske skupine SD. Tam naj bi čakal na predsednika vlade Mira Cerarja

Premier Cerar je včeraj zaprosil notranje ministrstvo, naj odloži deportacijo sirskega begunca Ahmada Šameja dokler ne bodo preučili vseh pravnih in političnih možnosti, ali je mogoče uporabiti diskrecijsko pravico in ga ne vrniti na Hrvaško. K odložitvi deportacije je pozval tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Poslanca SD Jan Škoberne in poslanec Levice Miha Kordiš sta azilanta ob 5. uri pospremila v azilni dom, kjer so jih po Škobernetovih besedah pričakale okrepljene enote policije.Ozračje v azilnem domu je bilo zjutraj po njegovih besedah napeto. Poslanca so policisti tudi popisali, a vendarle dovolili, da je azilant odšel z njima. Škoberne je pojasnil, da bo Šamej za zdaj ostal v njegovi pisarni, kamor policija brez naloga nima vstopa.

Napovedan sestanek z notranjim ministrstvom

Po podatkih Škobernta naj bi se predstavniki ministrstva za notranje zadeve (MNZ) ob 11. uri sestali s premierjem Mirom Cerarjem ter notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar ter razpravljali o tej zadevi, da pa odločba o deportaciji ostaja veljavna.

Možnost uporabe diskrecije?

Cerar je včeraj pojasnil, da je v zvezi s primerom sirskega begunca že pred dnevi od notranjega ministrstva zahteval dodatno poročilo in predvsem mnenje, ali ima ministrstvo oz. vlada diskrecijsko pravico oz. pravico do prostega preudarka tudi glede te deportacije.

"Gre torej za vprašanje, ali lahko ministrstvo, ob tem ko so izpolnjeni pogoji, da se ga deportira v sosednjo varno državo, odloči tudi drugače, ali pa denimo vlada," je dejal Cerar. Dodal je, da je od ministrstva dobil ustrezna zagotovila, da se bo njegov poziv k prekinitvi deporatcije upošteval, dokler se dilema ne razčisti. Za to naj bi bilo po Cerarjevih pričakovanjih potrebnih "nekaj dni".

"Dobil sem zagotovila, da bo moj poziv upoštevan, da se nič ne zgodi, dokler se ne razčistijo pravni in politični vidiki (...) kajti želeli bi posamezniku, ki se je tukaj vključil v našo družbo, omogočiti, da tu tudi ostane, moramo pa seveda tudi spoštovati pravni red," je dejal.

"Če je možno, da se ta diskrecija uporabi, se bom zavzel za to, da (...) vsi pristojni organi to diskrecijo uporabijo. Ne morem jim dati direktnega navodila, pričakujem pa, da bodo seveda potem upoštevali družbene razmere, tudi zahteve ljudi ipd.," je še dodal premier.

Prihod beguncev Azilni dom Slovenija Sirsko družino z bolno mamo in malčkom deportirali na Hrvaško

Begunec se je v dveh letih integriral

"K temu vprašanju moramo pristopiti trezno. Na eni strani si vsi verjetno želimo imeti take pozitivne prakse integracije in pomagati takšnim ljudem. Po drugi strani pa moramo seveda spoštovati tudi pravni red, za katerega smo se sami še posebej zavzemali v času migrantske krize, ki je pač takšen, da preprečuje iregularne, ilegalne in podobne migracije," je še pojasnil dilemo glede primera sirskega begunca.

K zaustavitvi za torek načrtovanega postopka deportacije Šameja so včeraj pozvali poslanci vseh treh koalicijskih strank in Levice Jan Škoberne (SD) v spremstvu Petra Vilfana (DeSUS), Mihe Kordiša (Levica) in Jasne Murgel (SMC).. Kot so poudarili, je Šamej eden najboljših primerov integracije v slovensko družbo. Ob tem so navedli njegove uspehe, med drugim se je v malo manj kot dveh letih v Sloveniji samoiniciativno naučil slovensko, sodeloval pri projektih ministrstva za kulturo, organiziral socialno pomoč in tudi drugače deloval proaktivno.

Ministrstvo: Za njegovo prošnjo je odgovorna Hrvaška

Šamej je sicer februarja 2016 v času begunske krize zaprosil za mednarodno zaščito v Sloveniji, vendar jo je pristojno ministrstvo junija zavrglo, češ da je za obravnavo odgovorna Hrvaška. Sodišče EU je poleti temu pritrdilo. Vrhovno sodišče je avgusta nato potrdilo prehodne odločitve Sodišča EU in zavrnilo Šamejevo pritožbo. Od odločitve vrhovnega sodišča 23. avgusta pa je začel veljati šestmesečni rok za predajo. Begunci v Sloveniji Begunska kriza Slovenija Sodišče EU: Hrvaška je odgovorna za mednarodno zaščito oseb, ki so jo prečkale med begunsko krizo

MNZ je danes tudi sporočil, da so 30. oktobra prejeli tudi sklep ustavnega sodišča, s katerim je bila v postopku za preizkus ustavne pritožbe zoper sodbo in sklep vrhovnega sodišča kot izredno pravno sredstvo v zadevi Šamej ta zavržena. Za MNZ je tako zadeva končana.

 

Komentarjev 37
  • Waltter 09:46 15.november 2017.

    V tem primeru kre za popolni kolaps varnostne službe v parlametnu RS. Kako se je lahko ta oseba ki je iz vidika varnosti zelo tvegana sploh priplazila v parlament skozi varnostne službe? Kaj takega bi moral biti prvovrstni alarm za ...prikaži več vse ne pa neko pomilovanje da se je integriral v 2 letih. Seveda si delajo norce iz nas integriral se je tako da v 85% sploh ne ve kaj govori (resda ima to težavo tudi v domačem jeziku), zdaj vas zna malo postriči in malo obriti ne pa kaj dosti in pa da je mehanik????

  • goly 02:49 15.november 2017.

    Čaki malo.....Ko je Evropsko sodišče odločilo v zvezi z arbitražo, vsi na en glas tulijo, da je potrebno spoštovati Evropsko sodišče in dosledno upoštevati...... V naslednjem primeru pa Evrospko sodišče zopet določi nekaj, se pa naši vrli politiki požvižgajo na ...prikaži več to, da bi upoštevali sodišče.......(tako kot Hrvati). A se oni delajo norca iz nas ali pa nevem več kaj je prav pa kaj ni......na koncu bom začel verjeti, da Hrvaška govori resnico in da smo jo oropali :x

  • majab 20:39 14.november 2017.

    Ne spomnim se, da bi vlada kdaj rešila kakšno slovensko družino pred deportacijo iz njihovega doma. To je privilegij prvorazrednih.

Sorodne novice